1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Hemşire adaylarına eğitim

HEMŞİRE ADAYLARINA 'SOMATOFORM BOZUKLUKLARI' EĞİTİMİ

Adıyaman Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Yeşim Ruhat Karahan, Adıyaman Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu Hemşirelik Bölümü 4. sınıf öğrencilerine Somatoform Bozuklukları konusunda sunum eşliğinde bilgiler verdi.

Adıyaman Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okulu toplantı salonunda düzenlenen bilgilendirme toplantısında öğrencilere hitap eden Uzm. Dr. Yeşim Ruhat Karahan,"Hemşirelik öğrencilerinin temel psikiyatri kavramlarını oldukça iyi bildiklerini ve psikiyatrik hastalıkları öğrenmeye hevesli olduklarını gördüm. Somatoform bozuklukları bizim toplumumuzda sık görülen ancak az bilinen psikiyatrik hastalık gruplarından biri olduğu için bu alanda hemşire adaylarının bilgilendirilmesi büyük önem taşıyor" dedi.

Somatoform Bozuklukları'nın belirtilerini açıklayan Karahan,"Somatoform bozukluklar ismini Latince beden, vücut sözcüğünün karşılığı olan somadan almaktadır. Somatoform 'bedensel gibi' anlamındadır. Bu hastalıkların ortak özellikleri yapılan muayene ve tahliller sonucunda fiziksel bir hastalığa bağlanamayan bedensel şikayetlerin bulunmasıdır. Bu şikayetler ağrı, kuvvet kaybı, mide-barsak yakınmaları, yutma güçlüğü, ses kısılması, denge bozukluğu, ayakta duramama, yürüme güçlüğü, bayılma gibi

belirtilerden biri olabilir. Yapılan muayene ve tahliller sonucunda fiziksel bir hastalık bulunamıyorsa bu şikayetler psikiyatrik kaynaklı olabilir. Özellikle hassas, aşırı sorumluluk alan ve sıkıntılarını içe atan duygularını ifade edemeyen kişilerde bu hastalıklara sık rastlanır. Bu kişilerde sıkıntılı, işin içinden çıkılamayan sorunlar olduğunda bu ruhsal sıkıntı bedensel bir belirti şekline dönüşebilir. Halk arasında 'sinir mideye vurmuş, sinirden dili tutulmuş' diye söylenen hastalıklar aslında

gerçekten de ruhsal sıkıntının bedensel belirti şekline dönmesidir. Bu nedenle bu tür şikayetleri olan hastaların tedavide bir psikiyatri uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Tedavide psikiyatri ilaçları kullanmak, bazen psikiyatrik görüşmeler yapılması bazen hem ilaç hem de görüşmeler ile bu şikayetler düzelebilir" diye konuştu.

HEMŞİRE ADAYLARINA 'SOMATOFORM BOZUKLUKLARI' EĞİTİMİ
İHA
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2009 Çarşamba 16:16:00
Güncelleme :4 Kasım 2009 Çarşamba 16:49:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?