7
Mayıs
2024
Salı
ADIYAMAN

Hepatit otobüsü Adıyaman'da

HEPATİT EĞİTİM VE TEST OTOBÜSÜ ADIYAMAN'DA

Yaklaşık bir yıldır Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan illeri gezen Viral Hepatitle Savaşım Derneği (VHSD) Eğitim ve Test aracı Adıyaman'a geldi.

Hükümet Konağı bahçesinde bulunan araç ile Hepatit hastalığını tespit eden 4 kişilik VHSD ekibi aynı zamanda vatandaşları Hepatit hastalığına karşı bilinçlendiriyor. 'Sen de Bilgilen, Korun, Test Yaptır, Aşılan' sloganıyla hizmet veren VHSD ekibi, Adıyaman'da ilk gün beklenen ilgiyi gördüklerini belirterek, Adıyaman halkını Hepatit testi yaptırmak için davet etti. Türkiye de yaklaşık 4 milyon üzerinde gizli hepatit taşıyıcısının bulunduğuna dikkat çeken Biyolog Gülşah Polat, Hepatit kanın vücut sıvıları ve cinsel ilişki yolu ile bulaştığını söyledi. Hepatit hastalığının tedavi edilmemesi durumunda ölüme yol açtığını kaydeden Polat, hepatit tedavisinden erken tanının öneminin büyük olduğunu vurguladı. Polat, bu nedenle Hepatit hastalığı konusunda halkı bilinçlendirmek, hastalığın teşhisi ve tedavi konusunda eğitim sağlamak gerektiğini sözlerine ekledi.

VHSD otobüsünün özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde gezdiğini ifade ederken, şöyle konuştu:

"VHSD Eğitim ve test aracı hastalığın görülme sıklığının çok yüksek olduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri öncelikli olmak üzere tüm Türkiye'yi ziyaret edecek. Bu kapsamda Mersin, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Adıyaman, Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli, Bitlis, Muş, Van illerini dolaşıyoruz. VHSD Eğitim ve test aracı içerisinde, hepatit hastalığı teşhisi ve tedavisine yönelik bilgilendirmenin yanı sıra isteyen vatandaşlardan kan örneği alınarak

Hepatit B ve Hepatit C için teşhis testleri ve yine isteyenlere hepatit B aşısı yapılacak. Hepatit otobüs projesi, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri ve Kızılay'ın desteği ile gerçekleştiriliyor."

Malatya'dan Adıyaman'a geldiklerini ve Adıyaman'dan ise Şanlıurfa'ya gideceklerini belirten Polat, Cuma günü 16:30'a kadar kan alımının yapılabileceğini dile getirdi. Tahlil sonuçlarının kan alımından bir gün sonra açıklandığını da söyleyen Polat, kanında virüse rastlanan vatandaşları hastanelere yönlendirdiklerini, kanı temiz olan vatandaşlara ise aşı yapıldığını belirterek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Hepatit hastalığına sıkça rastlanmasının nedenini toplu yaşama ve ortak malzeme kullanımına

bağladı.

HEPATİT EĞİTİM VE TEST OTOBÜSÜ ADIYAMAN'DA
HEPATİT EĞİTİM VE TEST OTOBÜSÜ ADIYAMAN'DA
İHA
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2010 Pazartesi 13:39:04
Güncelleme :8 Şubat 2010 Pazartesi 17:09:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?