1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Hububat fiyatlarına tepki

Adıyaman merkez ve ilçelerin ziraat odaları başkanları bir araya gelerek tarlada çiftçilerle birlikte hububat fiyatlarına tepki gösterdi.

Adıyaman merkeze bağlı Börgenek köyünde tarlada basın açıklaması yapan Ziraat Odası başkanları hububat fiyatlarına tepki göstererek, hükümetin destekleme primi vermesi gerektiğini savundular. Çiftçilerin ürünlerini sulamak için kullandıkları enerji fiyatları nedeniyle çiftçinin zor durumda olduğunu belirten ziraat odası başkanları, enerji bedellerinin yapılandırılmasını talep ettiler.

Tarlada yapılan basın açıklamasına Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Yakup Taş, Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer, Tut Ziraat Odası Başkanı Mehmet Dilli, Gölbaşı Ziraat Odası Başkanı Özkan Yaşar, Gerger Ziraat Odası Başkanı Zeynal Aslan ve Samsat Ziraat Odası Başkanı Hidayet Daş ile çok sayıda çiftçi katıldı.

Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Yakup Taş, çiftçilerin geçen yıl kuraklık nedeniyle mağdur olduğunu, bu yıl ise açıklanan hububat fiyatlarıyla mağdur olduğunu dile getirerek, "Geçen yıl bizi kuraklık yakmıştı, bu yıl ise bu fiyatlar yaktı. Bu fiyatlarla çiftçinin gelecek yıl ürün ekebilmesi imkansızdır. Hükümetin bu noktada çiftçilere destekleme primi vermesi gerekiyor. Çiftçinin üretim yapabilmesi için prim miktarlarının en az 10-15 Kr olması gerekiyor. Aksi halde gelecek yıl hiçbir çiftçi ürün ekemeyecek. Bu yıl verilen fiyatlar gecen yılın fiyatlarının çok altında. Bu fiyatlar çiftçimizi hayal kırıklığına uğrattı. Bu yılki piyasa fiyatları gecen yılın yüzde 26 gerisine düşmüştür" dedi.

Ürünlerin sulanmasında kullanılan enerjilerin maliyetlerinin yüksek olmasına dikkat çeken Taş, "Yüksek enerji maliyetleri nedeniyle birçok çiftçimiz enerji borcunun altından kalkamamaktadır. Daha önceki borç yapılandırmasında tarımsal sulama abonesi olan üreticilerimizin sadece yüzde 30'u faydalanabilmiştir.Yapılandırma amacına ulaşamamıştır. Geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle yaşanan zarar ve elektriğe yapılan zamlar nedeniyle üreticiler elektrik borçlarını ödeyemiyor. Enerji borçlarının yeniden yapılandırılarak taksitlere bölünmesi ve enerji fiyatlarının düşürülmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2009 Pazar 18:11:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?