1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Hükümlülerden tiyatro gösterisi

Adıyaman Yarı Açık Ceza İnfaz Kurumu hükümlülerinin sahne aldığı 'Damat Adayları' isimli tiyatro oyunu izleyenleri gülmekten kırdı geçirdi.

Adıyaman Üniversitesi Vehbi Koç konferans salonunda sahnelenen tiyatro oyununu Vali Ramazan Sodan, Garnizon Komutanı Ali Osman Salık, Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Suat Çalışkan, Ağır Ceza Mahkemesi Komisyon Başkanı Ahmet Kalpak, Ceza İnfaz Kurumu Savcısı Ferhat Demir, Adıyaman Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Abuzer Yücel, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Adıyaman Bölge Müdürü Besim Şişman, Defterdar Şefik Tongal, kurum ve okul müdürleri, hükümlü yakınları, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar tebessümle izledi. 7 hükümlünün sahne aldığı tiyatro oyununda evlilik çağına gelmiş bir kıza taliplerin neler yapması gerektiği anlatıldı. Oyunu beğeni ile izleyen katılımcılar, hükümlülerin rollerini başarılı bir şekilde yaptıklarını söylediler. Hükümlü yakınlarını sahnede gören bazı vatandaşlar tiyatro oyunu öncesinde duygusal anlar yaşarken, oyun içerisinde göz yaşları yerini tebessüme bıraktı.

Suçlu insanlarında birer insan olduğunu hatırlatan Başsavcı Vekili Suat Çalışkan, ceza evlerinin bugün ki anlayışla sadece cezanın çekildiği yer değil, rehabilitasyon merkezi durumunda olduğunu kaydederek, "Onların insan olduklarını ve sahip çıkılması gereken kimseler olduğunu vurgulamak amacındayız. Bir buçuk aydır bu gece için hazırlanıyorlar. Bizim sürekli bu şekilde gösterilerimiz oluyor. Amaç hükümlülerin toplumdan dışlanmaması ve toplumdan kopmamasıdır. Cezaevleri de toplumun bir gerçeğidir" diye
konuştu.

Kendisinin de üniversite tiyatro ekibinde yer aldığını söyleyen Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Bekir Demirci, hükümlülerin sahnede rollerini başarılı bir şekilde yaptıklarını dile getirerek, "Bizimde iki hafta sonra bir tiyatro oyunu için çalışmamız var. Hükümlülerin sahnede bizlerden iyi olduğunu gördük. Profesyonelce oynadılar. Bazı sahnelerde bıçakları falan diyorlardı. Bazı rollere mahkum gibi yaklaşıldı. Bu olmasaydı daha iyi olurdu" diye konuştu.

Hükümlüleri ülke olarak sahiplenmeye davet eden Sınıf Öğretmenliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi Tuba Doğru ise, "Toplum olarak biz mahkumları dışlamış durumundayız. Bu çok yanlış. Türkiye de ki mahkum sayısı hiç azımsanacak sayıda değil. Biz bir insanın hapishaneden çıktığını öğrendiğimizde kendisinden uzak duruyoruz. Buradaki mahkumları bizleri güldürdüler. Bizler de onları alkışladık. Onları fişlemek değil de, onları tekrar topluma kazandırmak bu ülkenin amacı olmalıdır. Toplum olarak çok karalıyoruz.
Biraz sahiplenmek ile hiçbir şey olmaz" ifadelerini kullandı.

Sahnelenen tiyatro oyunu sonrasında izleyicileri selamlamak için sahneye çıkan oyuncuları izleyiciler ve hükümlü yakınları ayakta alkışladı. Program daha sonra Fatih Anadolu Lisesi öğretmenlerinin gerçekleştirdikleri müzik ziyafeti ile devam etti.
 

iha
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2009 Cuma 12:35:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?