1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

İbret verici bir öykü

Adıyamanlı Mesut Gül üstün zekası sayesinde Columbia Üniversitesi'nde burslu olarak eğitim hakkı kazandı.

Adıyaman'da 6 çocuklu Gül ailesinin en büyük çocuğu olan Mesut Gül'ün eğitim hayatı Adıyaman'dan Amerika'ya uzanıyor. Adıyamanlı Mesut Gül, yıllığı 52 bin dolar olan Columbia Üniversitesi'nde burslu olarak eğitim görüyor. Tekstil fabrikasında çalışan Aziz Gül ile ev hanımı Halime Gül'ün çocuğu olan Mesut, lise eğitimini de burslu olarak tamamladı. Columbia Üniversitesi'nde eğitimini gören Mesut Gül, yarıl yıl tatili için geldiği memleketi Adıyaman'da ailesiyle hasret gideriyor.

Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu'ndan 2004 yılında mezun olan Mesut Gül, ilköğretim eğitimini bitirdikten sonra, Türkiye'de maddi durumu iyi olmayan ve üstün zekalı öğrencileri burslu olarak alan Gebze'deki Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Lisesi'nde ortaöğretim eğitimini tamamladı.

Liseyi bitirdikten sonra Amerika'da okumayı tercih ettiğini, mezun olmadan iki yıl önce yaz kamplarında Amerika'da bulunduğunu ve burada Columbia Üniversitesi'ne başvuru yaptığını kaydeden Mesut Gül, başka üniversitelere de başvurduğunu ve kabul edildiğini belirtti. Gül, "Columbia Üniversitesini tercih ettim çünkü akademi konusunda önemli bir okuldu. Amerika'nın en iyi 8 okul arasında yer alan ve listede bulunan bir okul. Bu 8 okul arasında Harvard Üniversitesi gibi okullar yer alıyor. Okulun New York'ta bulunması hem bana cazip geldi hem de bir avantajdır" dedi.

Ekonomi, politik bilimler yada matematik alanlarında branş edinmeyi düşündüğünü belirten Mesut Gül, Amerika'ya ilk gittiğinde adapte sorunu yaşadığını vurgulayarak, "Sanki bir gerçekten çıkıp bir filme, bir filmden çıkıp gerçeğe dönecekmişim gibi hissettim. İlk gittiğim zamanda adapte sorunu oldu. Ben nerdeyim, geldiğim yer neresi ben şu anda nerdeyim, diye sorular kafamdan çok geçti. Şuanda halen o dengeyi kurmaya çalışıyorum, kuramadım hala. Ailenizden tutun, arkadaşlarınıza, yemeklere kadar bir sürü şeyi özlüyorum" diye konuştu.

Mezun olduktan sonra Türkiye'ye dönüp dönmeyeceği konusunda bir netlik olmadığını söyleyen Gül, "Önümüzdeki dört yıl içerisinde ne gibi fırsatlar ve imkanlar çıkacağını bilmediğim için kesin bir şey söyleyemiyorum. Ama kendimi nasıl ifade edebileceksem, kendimi nasıl değerlendirebileceksem hem toplumsal, hem de bireysel yönden o şekilde bir seçimim olacak. Ama kafamda Türkiye'ye geri dönme fikri var. Türkiye'ye geri dönmem; diye bir şey söylemiyorum. Üniversiteyi bitirdikten sonra geri dönebilirim yada
orda kalabilirim. O konuda kesin bir şey söyleyemiyorum" şeklinde konuştu.
Baba Aziz Gül ise, oğlunun Türkiye'ye faydalı bir vatandaş olacağına inandığını belirterek, "Mesut Gebze'de güzel bir okul bitirdi ve yurt dışına gitmeyi kendisine hedef olarak seçti. Sonra bu hedefine ulaştı. Ben başta taraftar değildim ama sonra baktım ki Mesut gitmeyi istiyor. Bende kendisine destek oldum, engel olmadım. Mesut'un güzel şeyler yapacağına, memleketine, milletine ve topluma faydalı olacağına inanıyorum. Bu okullarda okutacak güçte değilim ama burslu okuduğu için bende harçlıklarını
karşılayabiliyorum" dedi.

Anne Halime Gül, oğlunu çok özlediğini ve hasretine dayanamadığını belirterek, "İlk önceleri çok zorluk çektik. Nice geceler uyumadım. Gitmesinin üzerinden iki ay geçmişti; babasına 'Git getir burada okusun' dedim. Ama onun eğitimi için hasretine katlanacağız. Mezuniyet törenine gideceğiz. Okulu bitirdikten sonra dönmesini iple çekiyorum. Mesut çok çalışan bir öğrenciydi. Başaracağından ve iyi bir yerlere gideceğini biliyorduk" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2009 Cuma 10:54:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?