1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

'İlaçlamada sorun yanlış uygulama'

Ziraat Mühendisleri Odası Adıyaman İl Temsilcisi Türker Yener, tarım ilaçlarının reçeteyle satılması ve çiftçiler tarafından üretici kayıt defteri tutulması ile ilgili açıklama yaptı.


Yener, zirai mücadelede önemli olan doğru ilacın, doğru zamanda, uygun dozda ve doğru teknikle uygulanması ve özellikle ilaç kullanımı ile hasat zamanı arasında gerekli bekleme süresine uyulması gerektiğini belirtti. Yener, "Tarım ilaçları ancak bu şekilde tarımsal üretimde verim ve kalite yönünden artış sağlayacaktır. Aksi halde, kullanılan ilaçlar, insan sağlığına kalıcı zararlar verebilmektedir. Dolayısıyla ülkemizde yaşanan sorun, kullanılan zirai ilaç miktarından ziyade hatalı uygulamalardan kaynaklanmaktadır. Yani, özellikle son ilaçlama ile hasat arasındaki sürelere uyulmadan ilaçlamaya devam edilmesi, ilaçların rast gele karıştırılarak kullanılması, bu sayede kalıntı süresi uzun olan ilaçlar ile kısa olan ilaçların birbirine karıştırılması tarımsal ürünlerde ilaç kalıntısına neden olmaktadır. Ayrıca bu şekilde sürekli ve ölçüsüz, zamanı iyi hesaplanmadan yapılan ilaçlamalar, tarım zararlılarının ilaçlara karşı direnç kazanmasına ve sonuçta zirai mücadele uygulamalarının başarısız olmasına neden olmaktadır.Bir başka önemli sorun da, Avrupa Birliği'nde yasaklanmış olan zirai ilaçlardan bazılarının halen Türkiye'de ruhsatlı durumda olmasıdır. Bu ilaçların Avrupalı firmalar tarafından üretilip Türkiye'ye satılmasına devam edilmektedir. Bu ilacı kullanarak üretim yapan çiftçilerimizin ürünleri ise ne yazık ki yasaklı ilaç kullanımı nedeniyle Avrupalı ülkeler tarafından kabul edilmeyip geri çevrilmekte ve Türkiye'de tüketime sunulmaktadır. Bu sorunların en aza indirilmesi amacıyla hazırlanan yönetmeliğin yılbaşından önce yayımlanması ve 01 Ocak 2009 tarihinden itibaren de uygulamaya geçilmesi beklenmektedir" dedi.


Çalışma çerçevesinde hazırlanan eylem planı, üretici kayıt defteri esasına dayandığını belirten Yener, ürünün adı, tahmini üretim miktarı, kullanılan ilaç, gübre ve bitki gelişim düzenleyicilerinin markası, etkili maddesi, hangi hastalık veya zararlıya karşı kullanıldığı, dekar veya ağaç başına doz gibi bilgiler yer alacak ve aynı şekilde defterin kullanımına ilişkin olarak da üreticilere eğitim verileceğini söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2008 Salı 17:24:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?