1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

İnsan Hakları Konferansı yapıldı

Adıyaman'da 10 Aralık Dünya İnsan Hakları günü nedeniyle konferans verildi.
Halk Eğitim Merkezinde öğrencilere yönelik düzenlenen konferansa Adıyaman Vali Yardımcısı ve İnsan Hakları Kurulu Başkanı Selami Işık, öğrenciler ve öğretmenler katıldı. 

Konferansa konuşmacı olarak ise Yard. Doç. Dr. Çağlar Çağlar, Av. Güler Cengiz Çetinkaya ve Rehberlik Araştırma Müdürü Albdulkerim Işık katıldı. 

İnsan hakları kurulu tarafından verilen konferansın açılış konuşmasını yapan İnsan Hakları Kurulu Başkanı Selami Işık, "Dünyada insan haklarının geliştirilmesi amacıyla 1946 yılında Birleşmiş Milletler bünyesinde bir insan Hakları Komisyonu oluşturulmuştur. Bu Komisyon Kendi inisiyatifiyle veya Genel Kurul ve Konseyin istemi üzerine harekete geçmiştir. Bu komisyonun görevi, insan haklarıyla ilgili her konuda inceleme ve tavsiyelerde bulunmaktı. Çağdaş insan hakları anlayışını yansıtacak ve tüm Birleşmiş Milletler üyesi devletler için geçerli standartları içeren bir belgeye duyulan ihtiyaç sonunda bu metin ortaya çıkmıştır. 1946 yılında kurulan İnsan Hakları Komisyonu öncelikli çalışma konusu olarak böylesine bir uluslararası belgenin hazırlanmasını kararlaştırmıştır. Bildirgenin hazırlanması sürecinde kişilere tanınacak hakların listesi ve insan hakları konusundaki uluslararası denetimin ulusal egemenlik karşısındaki gücü ve etkinliği konularında Genel Kurulda önemli tartışmalar yaşanmıştır" dedi. 

Yardımcı Doçent Doktor Çağlar Çağlar, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü, BM Genel Kurulu'nun 10 Aralık 1948 tarihinde İnsan Hakları Evrensel Bildirgesini kabul etmesi nedeniyle her yıl tüm dünyada kutlandığını belirterek,"Evrensel Bildirgenin ilanından sonraki yıllarda tüm dünyada insan hakları ihlallerinin önlenmesine yönelik uluslararası mekanizmalar oluşturulmuş ve işletilmeye başlanmıştır. Öyle ki artık insanlık suçu işleyenlerin yargılanabileceği uluslararası mahkemeler oluşturulması aşamasına ulaşılmıştır. Tüm bu gelişmelerin anlam ve öneminin Dünya kamuoyunca paylaşılması, insan haklarının korunması ve güvence altına alınması konusunda tüm Dünyada insanların bilgilendirilmesi, insan hakları bilincinin yaygınlaştırılması amacıyla Evrensel Bildirge'nin kabul edilişinin yıldönümü olan 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlanmaktadır. İnsanın değişimi ve gelişmesinin sonucunda 10 Aralık 1948 yılında yayınlanan İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi doğmuştur" diye konuştu. 

Adıyaman Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Abdulkerim Işık, Türkiye, Birleşmiş Milletlerin kurucu üyelerinden birisi olarak İnsan Haklan Evrensel Bildirgesini ilk onaylayan ülkeler arasında yer aldığını ve insan haklan konusundaki önemli sözleşmelerin büyük bölümüne taraf olduğunu söyledi. 

Av. Güler Cengiz Çetinkaya ise,"İnsanın bu noktaya varmak için verdiği mücadelenin temelinde düşünülebilmesi yatıyor. İnsanı insan yapan en büyük değerlerden biridir düşünebilmek. Bu nedenle, özgürce düşünme hakkı, yaşama hakkından sonra gelen en önemli haklardan biridir" dedi 

Ayrıca konferans sonunda İnsan Hakları Günü nedeniyle düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

iha
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2008 Salı 17:44:53
Güncelleme :16 Aralık 2008 Salı 19:04:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?