1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

İşçilerin gözyaşları

İşten çıkartılan TPAO işçileri, TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal'ın kendilerine 'Terörist' dediğini iddia ederek göz yaşlarına boğulurken, Mehmet Uysal bu iddiayı yalanladı.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, Genel Müdür Yardımcısı Yurdal Öztaş ve Arama Daire Başkan Vekili Ömer Şahintürk, Adıyaman'a gelerek sismik arama çalışmaları ve petrol sondaj istasyonlarında incelemelerde bulundular. TPAO'da işten çıkartılan ve 18 günden beri oturma eylemi yapan 20 işçi bugün Genel Müdür Mehmet Uysal'ın bulunduğu aracın önünü keserek işlerine geri dönmekte ısrarcı olduklarını göstermek istedi. Aracın önünün kesilmesiyle birlikte işçiler ve polis arasında arbede yaşandığı, işçilerin birinin yere düşerek kolunu incittiği, bir işçinin ise biber gazından etkilendiği belirtildi.

İşçiler, TPAO Genel Müdürü Uysal'ın kendilerine 'Terörist' dediğini iddia ederek, bunun kendilerinin kanına dokunduğu belirttiler. 'Terörist' yakıştırmasının söylenmeyecek bir söz olduğunu söyleyen işçiler, göz yaşlarına boğuldu. Çadırda bulunan tüm işçiler hem işlerini kaybetmenin hem de kendilerine söylendiğini iddia ettikleri söz yüzünden göz yaşlarına hakim olamadı. Polis ekipleri TPAO Bölge Müdürlüğü girişinde önlemleri arttırdı.

Genel Müdür Mehmet Uysal, Şambayat-1 üretim sahasında incelemelerde bulunduğu esnada basın mensuplarının konuşla ilgili sorularını cevapladı. Gazetecilerin, 'İşçilere terörist dediniz mi?' sorusu üzerine Uysal, "İşçi arkadaşlar aracımızın önünü kestiler. Ve ısrarcı olduklarını söylediler. Kanunların kestiği parmak acımaz. Ben 'Terörist' diye asla bir kelime söylemem. Asla öyle bir şey söz konusu değil. Bu olamaz. Ben neden böyle bir şey söyleyeyim ki? Ben nasıl kanuna uyduysam onlarında öyle olduğunu düşünüyorum. Bu sözü ben ayıp telaki ediyorum. Bu laf bana yakışmaz; bir genel müdüre hiç yakışmaz" dedi.

İşçilerin kanunu hakkını kullanarak kendilerini dava ettiklerini ve kazandıklarını belirten Uysal, kendilerinin ise işçilerin 4 aylık tazminatını verdiklerini ve bundan sonra işe alınmayacaklarını vurguladı.  Mehmet Uysal, Adıyaman'ın kendileri için çok önemli olduğunu ve Şambayat üretim sahasının keşfedilmesiyle üretimin daha artacağını ve hedeflerinin Adıyaman'da 100 bin varil üretim olduğunu söyledi.

Karadeniz'de 4 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını ve sondaj gemisiyle anlaşma yaptıklarını ve 2010'un Ocak ayında sondaj gemesinin boğazlardan geçerek, Karadeniz'de sondaja başlayacağının müjdesini veren Uysal, " Karadeniz'de bizim tespit ettiğimiz petrol ve doğalgaz miktarı Türkiye'nin 40 yıllık ihtiyacını karşılayacak durumda. Orda sondajda elde edeceğimiz başarılarla Türkiye 20017 ve 2018 yılımda çok ciddi rakamlara ulaşacak. 2023 yılında Türkiye petrol ve doğal gaz ithal etmeyen bir ülke konumuna gelecek" şeklinde konuştu.

Petrol üretiminde çıkan gazın zararlı olduğu yönündeki iddiaları da cevaplayan Uysal, "Biz yer altında petrol üretirken petrolle birlikte bir miktar gaz gelir. Eğer bu gaz petrolden daha çoksa oraya gaz ayrıştırıcısı koyarız ve gazı ayrı üretiriz. Ama gaz çok miktarda değilse, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nden izin alarak o gazı yakarız. Tamamen çevre şartlarına uygun bir şekilde gaz yakılır. Onun dışında gaz yakma olayına müsaade edilmez. Çevreye zararlı herhangi bir etkimiz olamaz. TPAO çevreye duyarlı iş yapan birkaç kuruluşun başında gelen bir kuruluştur" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2009 Perşembe 18:19:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?