1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

İşte aile hekimliğinin bilançosu

Adıyaman Sağlık Müdürlüğü, aile hekimliği uygulamasında geride bırakılan iki yılın değerlendirme toplantısını gerçekleştirdi.

Adıyaman'da 2 yıldan beri yürütülen aile hekimliği uygulamasının değerlendirme toplantısı Can Düğün Salonu'nda gerçekleştirildi. Genel katılımla gerçekleştirilen toplantıda, aile hekimliği uygulamasında gelinen noktanın yanı sıra, sağlık alanında yapılan hizmetler dile getirildi. Dört oturum halinde gerçekleştirilen toplantıda çok sayıda konuşmacı, uygulamanın işleyişi, sivil toplum kuruluşlarının uygulamaya bakış açıları, uygulamada görev alanların uygulamaya bakış açıları ve toplum sağlığı merkezleri
çalışmaları başlıkları altında değerlendirmede bulundu. Vali Ramazan Sodan, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Gündüz, Sağlık Müdürü Mehmet Emin Taş'ın yanı sıra, Sağlık Bakanlığı'ndan yetkililer, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda sağlık çalışanı toplantıya katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Vali Ramazan Sodan, sağlık alanında son yıllarda yapılan değişim ve hizmetlerin devrim niteliğinde olduğunu kaydederek, parası olan olmayan her vatandaşın sağlık hizmetlerinden faydalandığına dikkat çekti. Sodan, "Aile hekimliği uygulamasında geçen iki yıl içerisinde önemli mesafeler alındı. Adıyaman'da birinci ve ikinci basamak sağlık hizmetlerinde gözle görülür bir fiziki alt yapı ve tıbbi donanım açısından ilerleme görülmüştür. Sağlık Bakanlığı sağlık hizmetlerini topluma
götürmüştür. Aşılama oranları yüzde 30 civarında iken, bugün bu yüzde 81 civarına yükselmiştir. Ücretli yapılan aşılar ücretsiz yapılmaya başlandı. Özelilikle hastane ve eczane kuyruklarında bekleme dönemi kapandı" dedi.

Toplantının açılış sunumunu yapan Sağlık Müdürü Mehmet Emin Taş da, Adıyaman'da 261 pratisyen hekim, 143 uzman hekim, 40 diş hekimi, 570 sağlık memuru, 486 hemşire, 348 ebe ve 687 diğer personel olmak üzere toplam 2 bin 535 kişiyle vatandaşlara hizmet ettiklerini söyledi. Sağlıkta yapılan yatırımları sunum eşliğinde anlatan Taş, devlet hastanelerindeki bazı uygulamaların Türkiye'ye örnek olduğunu vurguladı. Taş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sağlık alt yapımızın iyileştirilmesi, beraberinde hizmet sunum kolaylığını getirmiştir. Hizmet sunumunun önündeki engellerin kalkması vatandaşımıza kaliteli sağlık hizmeti verebilme imkanı doğurmuştur. 25Aralık 2006 tarihinde geçilen aile hekimliği uygulamasında birinci basamakta herkese eşit, ulaşılabilir, etkili sağlık hizmeti verilmeye başlandı. Kullanılan bilgi sistemi sayesinde, verilen bütün sağlık hizmetleri kayıt altına alınıyor. Buradan sağlık göstergelerini takip etme, karşılaştırma yapabilme
imkanı buluyoruz. Yeni doğan tarama programlarının başarılı bir şekilde uygulanması, bağışıklama programının sürekliliğinin sağlanması ve bu konularda yapılan bilgilendirme faaliyetleri toplumun sağlık bilincinin artmasını sağladı. 2009 yılında sağlıkta daha kaliteli hizmet verebilmek için çalışacağız."

Açılış konuşmalarının ardından toplantının çok sayıdaki panelisti, kendi konuları içerisinde gün boyu süren değerlendirmelerde bulundu.

iha
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2009 Pazar 17:49:27
Güncelleme :18 Ocak 2009 Pazar 21:10:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?