6
Mayıs
2024
Pazertesi
ADIYAMAN

Kadın girişimciler kurs istedi

TOBB Adıyaman Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Selda Tandoğan Demirel, Adıyaman'da turizm alanında meslek edindirme kurslarının olması gerektiğine dikkat çekerek, takı tasarım kursuyla birlikte kente ciddi manada girdi sağlanacağını vurguladı.

TOBB Adıyaman Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Selda Tandoğan Demirel, Adıyaman'ın tarihi yapısı itibariyle dünyanın sayılı kentlerinden birisi olduğunu ve Kommagene Uygarlığına ev sahipliğini ifade etti.

TOBB Adıyaman Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Selda Tandoğan Demirel, Nemrut Dağı başta olmak üzere Perre Antik Kent, Cendere Köprüsü, Karakuş Tepesi, Arsemia'nın da içinde bulunduğu onlarca ören yerini içinde barındıran Adıyaman'da turistlere hitap edecek hediyelik eşya sektörünün geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Adıyaman'a gelen yerli ve yabancı turistlere satılabilecek hediyelik eşya türünün bulunmadığını kaydeden Selda Tandoğan Demirel, şunları söyledi:

"Yerli ve yabancı turistlere hitap edecek t-şört, baskılı veya nakışlı şapka, magnet, anahtarlık gibi hediyelik eşyalar ilimizde bulunmuyor. Başta Nemrut Dağı olmak üzere diğer tarihi yapıları görmeyen gelen turistler kentimizden alış veriş yapmadan dönüyor. Adıyaman'ı simgeleyen Nemrut Heykelciklerinin dışında hediyelik eşyamız yok. Adıyaman'a özgü hediyelik eşya sektörünü genişletmemiz lazım. İpek Yolu Kalkınma Ajansı'nın 2012-2013 kalkınma planında Adıyaman'da Tarım, Turizm ve Tekstil başlıklı kalkınma var. Turizm odaklı gelişmemiz lazım. Adıyaman'ın tarihi yapısı hiçbir ilde yok. Kommagene Uygarlığının ev sahipliğini yapıyoruz. Turizm Odaklı bir kalkınma gerekiyor. Meslek edindirme kurslarının çeşitlendirilmesi lazım. İşkur Müdürümüze konuyu aktardık fakat İl Kalkınma Kurulu'nun aldığı kararlar gerekçesiyle Adıyaman'da tekstil odaklı büyümenin ön görüldüğünü, bu tarz kursların ilde çok ciddi bir istihdam oluşturabileceğine inanmadıklarını ifade ettiler. Biz tam aksini düşünüyoruz. Piyasada eksiklikleri görüyoruz. Gelen turist için 2 Avro'dan 50 Avro'ya kadar değişik kalite ve çeşitte hediyelik eşya üretilmesinin Adıyaman'da hediyelik eşya sektöründe çok ciddi bir yol alabileceğine inanıyoruz. Adıyaman Üniversitesi ile görüştük. Kendileri bize atölye kapasitesini kullandırabileceğini ancak tasarım konusunda destek almaları gerektiğini, eğitimlerin atölyede verilebileceğini, ham madde konusunda destek vereceklerini söylediler. Temalı hediyelik eşya üretilmesi; iyi bir tasarımcının Adıyaman'a gelmesi bizim için çok önemli. Bunun için bir baskı tasarımcısı, bir de takı tasarımcısı gerekiyor. Bu tasarımcıların belli bir ekibe tasarım eğitimi, diğer bir ekibe de üretim eğitimi verilmesi gerekiyor. Eğer bu meslek edindirme kursları gerçekleşirse minimum 20 tane hediyelik eşya üretebilecek işletmeye kavuşturmuş olacağız.

Yerli ve yabancı turist buradan giderken halihazırdaki Nemrut heykelciklerinden başka bir şey satın alamıyor. Biz farklı alım güçlerine uygun olarak, tişört, baskılı veya nakış işli şapka, magnet, anahtarlık gibi hediyelik eşyaların olması gerektiğine inanıyoruz. Hem kendi ilimizin reklamını yapmış olacağız hem de yerli ve yabancı turist için satın alma alışkanlığı getirilecek. İşkur'dan böyle bur kurs açmasını istiyoruz. Adıyaman'da ön lisans mezunu 2 bin 625 kayıtlı işsiz sayısı var. Bu arkadaşlarımızın hepsi potansiyel girişimcidir. Hali hazırda girişimcilik eğitimleri var, genç girişimcilik eğitimleri var. Bu arkadaşlarımızın hepsi 30 bin TL hibe, 70 bin TL geri ödemeli imkanlardan yaranma şansları var. Piyasada yer alan insanlar olarak, piyasadaki boşlukları göstererek, işletme yönlendirme yapıyoru 

iha
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe 18:01:14
Güncelleme :21 Şubat 2013 Perşembe 18:15:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?