6
Mayıs
2024
Pazertesi
ADIYAMAN

Kadınlara şiddet aile içinde

Adıyaman Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Nebahat Gürsoy, kadınların şiddete en çok aile içinde maruz kaldıklarını söyledi.


Adıyaman Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Nebahat Gürsoy, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle Adıyaman Barosu'nda düzenlediği basın toplantısında Dominik Cumhuriyeti'nde Tujillo diktatörlüğüne karşı mücadele eden Clandestina Harekatı'nın öncülerinden olan Mirabel kardeşlerin öldürülmelerinin milat olarak kabul edildiğini kaydetti. Gürsoy, 25 Kasım tarihinin 1981 yılında Kolombiya'da Latin Amerika Kurultayı'nda Mirabel kardeşlerin anısına 'Kadına Yönelik Şiddete Karşı
Uluslararası Mücadele Günü' olarak ilan edildiğini belirterek, "Birleşmiş Milletler de 1999 yılında 25 Kasım'ı Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Mücadele Günü olarak kararlaştırdı. Kadına yönelik şiddet, ister kamusal isterse özel yaşamda meydana gelsin, kadının fiziksel, duygusal, cinsel ve ekonomik açıdan zarar görmesine ve acı çekmesine yol açan, kadının temel hak ve özgürlüklerini ve onurunu zedeleyen bir eylemdir. Kadına yönelik şiddet olaylarına iş yerinde, sokakta, okulda, gözaltında, savaşta rastlanmaktadır. Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlar, en korunduğu yer diye düşünülen aile içinde daha yaygın bir şekilde şiddete uğramaktadırlar. Ülkemizde de kadına yönelik şiddete karşı çeşitli hareketler başlatılmış ve bunun neticesinde gerek Anayasamız'da ve gerekse kanunlarımızda bu konuda düzenlemeler yapılmıştır" dedi.


Gürsoy, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kadına karşı şiddet olaylarının yaygın olduğunun altını çizerek, "Kadınların eğitim fırsatına erişememeleri, bu yüzden de ekonomik özgürlüklerinin olmaması nedeniyle özellikle aile içinde gördükleri şiddeti açıklayamadıkları bilinen bir gerçektir. Kadına yönelik şiddetin tam anlamıyla önlenebilmesi için, önlemlerin hukuk alanıyla sınırlı kalması, yasal düzenlemelerin yapılması tabii ki yeterli değildir. Kanun konusunda bilgilendirme toplantıları yapmada barolara, bu bilgilerin yaygınlaştırılmasında görsel ve yazılı medyaya, kanunun uygulanmasında aile mahkemelerine, adli tıptan, sosyal hizmetlere, polis teşkilatından yargı mekanizmasına kadar herkese görev düşmektedir" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2007 Pazartesi 10:28:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?