2
Mayıs
2024
Perşembe
ADIYAMAN

Kafeste yaşayan Yunus'a yardım eli

Adıyaman'da, 17 yıldan beri kapalı tutulduğu kafeste yaşayan Yunus Çelik, 82. Yıl Devlet Hastanesi Evde Bakım Hizmeti Birimi ekiplerince sağlık kontrolünden geçirildi.

Bir anda Türkiye'nin gündemine oturan Yunus Çelik'in içler acısı hali üzerine Adıyaman'daki kurum ve kuruluşlar da harekete geçti. 82. Yıl Devlet Hastanesi Evde Bakım Hizmeti Birimi sorumlusu Uzm. Dr. Devrim Taşkın, Yunus Çelik'i sağlık kontrolünden geçirdi. Yunus Çelik'in hayata kazandırılması için yapılacak bir şeylerin olduğunu vurgulayan Taşkın, kafes ortamının Yunus'un yaşamını sürdürmesi için uygun olmadığını kaydetti.

Taşkın, "1 yaşında menenjit hastalığı, ondan sonra gelişme geriliğiyle birlikte zihinsel gelişim geriliği ortaya çıkmış. Beş altı yaşına kadar kendi hayatını idame ettirebiliyormuş ama daha sonra geçirdiği trafik kazasından sonra kendi hayatını idame ettiremeyecek konuma gelmiş. Belirgin bir zihinsel geriliği var. 5 yıl önce değerlendirilmiş, belirgin zeka geriliği tanısı konulmuş ve tedavisi planlanmış. Bu tür hastalarda önemli olan hastaların iyi rehabilite edilmesi yani bakımlarının çok iyi yapılması gerekir. Beraberinde uygun rehabilitasyon programlarıyla hastaların hayata kazandırılmasıdır. Bu hastanın yaşaması için bu ortam uygun değil. Bu noktada psikiyatrik ve psikolojik destekle birlikte, sürekli bakım verebilecek bir ünitenin bakımına ihtiyacı var. En azından şu noktada hayata kazandırılması için yapılacak şeyler var. Hayat koşulları ve yaşamı bu olmamalı" dedi.

Uzm. Dr. Devrim Taşkın, tarafından yapılan sağlık kontrolünde, Yunus Çelik'te belirgin beslenme bozukluğu, vücudunda düşmelerden kaynaklanan darp izleri, bilincinin yerinde olmadığı, yer, zaman ve kişi oryantasyonun olmaması üzerinde görüş belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2008 Çarşamba 13:20:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?