1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Kahta köylerinde termal seracılık

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) ait tesislerde ayrıştırılan sıcak suyun ısısından faydalanarak, Kahta ilçesinde 4 köyde termal seracılık yapılacak.

Adıyaman Tarım Müdürlüğü tarafından projelendirilen çalışma ile TPAO'ya ait sıcak tesislerde petrolden ayrıştırılan sıcak suyun ısısından faydalanarak seracılık yapılacak. Ham petrol üretiminde Adıyaman'ın petrol merkezi olan Kahta ilçesi termal seracılıkta da merkez olmaya aday Kahta ilçesinde ilk etapta 25 dekarlık bir alanda, 500'er metrekarelik 50 adet sera kurulacak ve tütüne alternatif ürün yetiştirilecek. Bu kapsamda Kahta ilçesinde Salkımbağı, Çukurtaş, Erikli ve Çaltılı köylerinde termal (sıcak su) seracılık yapılacak. İlçeye bağlı 4 köyde seracılık üretimi yapılması için altyapı çalışmaları tamamlandı.

Kahta Kaymakamı Coşkun Açık beraberinde, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdür Yardımcısı Nihat Dolaş, Tarım Müdürü Erdal Özer, Tarım Müdürlüğü Destekleme Şube Müdürü İrfan Turan, Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Tuncay Beyaz, Yazı İşleri Müdürü Sırrı İnan ve İlçe Tarım Müdür Vekili Sebahattin Karakayalı tarafından seracılık faaliyetleri için tespit edilen köylerde incelemelerde bulunuldu.

Kaymakam Coşkun Açık, seracılıkta üretim harcamaları içinde ısıtmanın payının yüzde 60'lara kadar yükseldiğini belirterek, "Seracılıktaki başarı bu yüksek maliyet oranın düşürülmesine bağlıdır. Bunun en etkin yolu ise doğal ısı kaynaklarından yararlanmaktır. Seraların ısıtılmasında TPAO'nun elindeki sıcak sular, kalorifer tesisatına verilerek gerçekleştirilecektir. Seraların ısıtılmasında kullanılan jeotermal suların TPAO tarafından yerin derinliklerine tekrara ulaştırılması sırasında tarımsal alanlara sızma yapmamasına büyük özen gösterilmektedir.

Önemli bir petrol rezervine sahip olan ilçemizde TPAO'nun petrol üretimi çalışmaları sonucu ortaya çıkan sıcak sudan seraların ısıtılmasında faydalanacağız. Seracılık bakımından iyi bir ekoloji ve mikroklimaya sahip olan yöremizde mevcut jeotermal potansiyelin projeye dayalı olarak işletmeye açılması, ilçemiz ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Seçtiğimiz köyler jeotermal kaynaklarla ısıtma olanağına sahip köyler olduğu için jeotermal alanlara yakın yörelerde seracılığın gelişiminin hızla artacağını ve maliyetlerin düşürülmesi ile daha ekonomik ve rekabetçi bir seracılık olanağı sağlanarak mevcut potansiyel oranında yeni sera alanları kazanılacağını ümit etmekteyiz.

Seçtiğimiz bu köylerde Antalya gibi seracılığın yaygın olduğu illerde çalışan onlarca aile var. Bu aileler seracılık işinde deneyimli olmakla birlikte bizler verdiğimiz eğitimlere devam ederek insanlarımızı seracılık konusunda yetkin hale getirmeyi planlıyoruz" dedi.

Kaymakam Açık, termal seracılık projesi ile yıl boyunca 12 ay üretim yapılmasının planlandığını belirterek, çiftçilere verilecek destekle sıcak su ile ısıtılan seralar tam donanımlı olarak oluşturulup çiftçilere teslim edileceğini söyledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2009 Çarşamba 12:30:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?