6
Mayıs
2024
Pazertesi
ADIYAMAN

Kahta'da 200 kişiyi akrep soktu

KAHTA'DA BİR AYDA YAKLAŞIK 200 KİŞİYİ AKREP SOKTU

Adıyaman Kahta Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. İlyas Öner, yaz aylarıyla birlikte ilçede her ay ortalama 200 kişinin akrep sokma şikayetiyle hastaneye başvurduğunu kaydetti.

Havaların ısınmasıyla birlikte Kahta ilçesinde akrep sokmalarında büyük artış yaşandı. Yaz aylarında çoğunluğunu köylü vatandaşların oluşturduğu kişiler akrep sokma şikayetiyle hastanelere akın ediyor. Çoğunluğunu çocukların oluşturduğu vakaların genellikle gece yatarken meydana geldiği öğrenildi.

Havaların ısınmasıyla birlikte artış gösteren akrep sokmalarıyla ilgili bir açıklamada bulunan Hastane Başhekimi Uzm. Dr. İlyas Öner geçen yıllara nazaran bu yıl akrep sokmalarında artış olduğunu ifade etti.

Her ay ortalama 200 kişinin akrep sokması şikayetiyle Kahta Devlet Hastanesi'ne başvurduğunu söyleyen İlyas Öner "Sıcak havalarda akreplerin geceleri daha fazla gezmesi sonucu akrep sokmalarını meydana geliyor. Gündüz daha çok yuvalarında serin ortamlarda bulunan akrepler, gece hava sıcaklığının düşmesi sonucu yuvalarından çıkarak dağılmakta ve daha fazla vaka yaşanmaktadır. Vatandaşlarımızdan gece yalın ayak dolaşmamalarını, mümkün oldukça taş ve benzeri şeyleri kaldırılırken dikkat etmelerini

öneriyoruz. Akrep sokmasında ilk önce sokulan yerde kızarıklık, ısı artışı, ağrı ve uyuşma gibi belirtiler meydana gelir. Mümkün olursa eğer bu bölgenin su ve sabunla temizlenmesinde fayda vardır. Bir müddet buz uygulanmasında da fayda görüyoruz. Bandaj uygulaması da yapılabilir. İlk dört saatte bandaj uygulanmasında fayda vardır. Hastanın daha sonra bir tıp merkezine ya da hastaneye götürülmesini uygun buluyoruz. Burada da hastalarımıza genelde akrep anti serumu yapılmakta ve akrep sokmasında

karşılaşılabilecek sendromlara yönelik tedaviler uygulanmaktadır. Basit sendromlar olabileceği gibi daha ciddi sendromlar da olabilir. Bundan dolayı basit düşünmeyerek bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekiyor" dedi.

Akrep sokmalarında fazla telaşlanılmaması gerektiğini vurgulayan Öner, buna rağmen bu konunun ciddiye alınması gerektiğini vurguladı.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2010 Salı 15:08:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?