1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Karneler sahiplerini buldu

2008-2009 eğitim-öğretim yılı bugün sona ererken, Adıyaman'da binlerce öğrenci karnelerine kavuştu.

Yıl sonu nedeniyle Adıyaman'da merkezde Fatih İlköğretim Okulu ve merkeze bağlı Hacıhalil köyünde karne dağıtım programları düzenlendi. Programlara Milli Eğitim Müdürü Hasan Alaköse, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Karnelerini alabilmenin mutluluğunu yaşayan öğrenciler aynı zamanda tatil nedeniyle arkadaşlarından ayrılmanın üzüntüsünü de yaşadıklarını belirttiler.

Karne programında velilere seslenen Milli Eğitim Müdürü Hasan Alaköse, "Eğer çocuğunuz başarısızsa, sonuç ne olursa olsun sevginizi vurgulayın. Çocuğun karnesi anne, baba içinde eksikleri gösteren bilgidir. Öncelikle çocuğunuzun başarısızlık nedenlerini tespit edin. Daha sonra da aileler çocuğun yaşadığı üzüntüleri bitirip çözüm üretmelidir" dedi.

Öğrencilerin başarısızlıklarının, başarıya dönüşebileceğine dikkat çeken Alaköse şöyle konuştu: "Karnesinde kırık not olan çocuğunuza asla kızmayın, suçlamayın. Onu tehdit etmeyin, bağırma, dövme ve cezalandırma gibi onur kırıcı davranışlardan kesinlikle uzak durun. Başarı ve başarısızlık durumunda heyecanınızı fazla dışa vurmayın. Öncelikle karnede gördüğünüz iyi notlar üzerinde durup ve memnuniyetinizi dile getirin. Kırık notlara ilişkin ifadelerinizde çocuklarımızı incitip üzecek sözlerden kaçınalım. Kesinlikle kıyaslama yapmayın. Arkadaşının karnesinin daha başarılı olduğunu söyleyip arkadaşıyla kıyaslama yapmak son derece yanlıştır.

Bunun yerine bir sonraki dönem düzeltme fırsatı olduğunu söyleyin. Çocuğunuzu tatilde ders çalışması için zorlamayın, fakat kesinlikle ilgisiz de kalmayın. Birlikte yapabileceğiniz etkinlikleri planlayıp uygulayın. Çocuk ilköğretim 1. sınıfa gidiyorsa okuma-yazma, matematik gibi yeni öğrenmeye başladığı konuları ara verildiğinde unutabilir. Zaman zaman bunların tekrar edilmesinde fayda vardır. Çocuğunuzun televizyonu çok izlemesine, bilgisayarda saatlerce oynamasına ve internette sürekli vakit geçirmesine izin vermeyin. Yerine alternatif etkinlikler bulun."

Anne ve babaların kendi karnelerini düşünüp çocukları ile empati kurmalarını isteyen Fatih İlköğretim Okulu Müdürü Mahmut Kalaycı ise velilere, “Çocuğunuzla gurur duymak için önünüze iyi bir karne koymasını beklemeyin” diye uyarıda bulundu. Öğrencilere tatillerini iyi değerlendirmelerini isteyen Kalaycı, başarının sağlanması için aileye önemli işler düştüğünü vurguladı.
 

iha
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2009 Cuma 13:31:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?