6
Mayıs
2024
Pazertesi
ADIYAMAN

Kommagene Festivali başladı

17. ULUSLARARASI NEMRUT-KOMMAGENE FESTİVALİ BAŞLADI

17. Uluslararası Nemrut-Kommagene Festivali eğlence ve konser etkinliklerinin iptal edilmesinin ardından başladı.

Terör örgütü tarafından askerlerin şehit edilmesi nedeniyle konser ve eğlence programları tertip komitesi tarafından iptal edilmişti. Vatandaşlar tarafından takdir toplayan bu davranış sonrasında törenler Atatürk Büstüne Vali Ramazan Sodan'ın çelenk bırakmasıyla başladı.

Kahta Kaymakamlığı önünde düzenlenen törene Adıyaman Valisi Ramazan Sodan, AK Parti Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, AK Parti Adıyaman Milletvekilleri Ahmet Aydın, Mehmet Erdoğan, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt, AK Parti Van Milletvekili Gülşen, Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Çetingül, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Gündüz, Kahta Kaymakamı Coşkun Açık, Kahta Belediye Başkanı Yusuf Turanlı, İstanbul Adıyamanlılar Vakfı

Başkanı Nevzat Bayhan, İl Emniyet Müdürü Mehmet Bilici, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Alaköse, kurum müdürleri, belde belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları, bazı sanatçılar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Çelenk bırakılmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunarak, konuşmalara geçildi.

Festivalin açılış konuşmasını yapan Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Gündüz yaparak, Kommmagene uygarlığının önemine dikkat çekti.

Gündüz, "Bundan yaklaşık iki bin yıl önce güneş bu bölgeye bugünkü gibi doğuyordu. Bu bölgenin içinden doğup insanlığa çok çeşitli armağanlar sunan Kommagene uygarlığının günümüzde de aynı ölçüde aynı güneşin ışıkları parlayışıyla yeniden, yeniden, yeniden bu coğrafyaya hakim olmasını Tanrı'dan diliyorum" dedi.

Kahta Kaymakamı Coşkun Açık ise bu coğrafyanın medeniyetler arasında barışın, huzurun ve kardeşliğin simgesi olduğunu kaydederek, "Yaşadığımız coğrafya tarih, turizm ve kültür gibi büyük değerleri içerisinde barındırıyor. Festivalimiz bu yıl daha uzun bir süreye yayılmış edebiyat, sanat, kültür, spor ve müzikle birlikte harmanlanmıştı. Meydana gelen terör olayları münasebetiyle Festivalimizden müzik etkinlikleri çıkartılmıştır" diye konuştu.

İstanbul Adıyamanlılar Vakfı Başkanı Nevzat Bayhan'da, dünyada yaşayan 24 medeniyetin 22 tanesine bu bölgede yaşadığını belirterek, bu toprak parçasının aslında gerek demokratik yapısıyla gerek sosyo-kültürel çeşitliliği ve asaletli duruşuyla dünyaya barışın, kardeşliğin ve birlikte yaşama sanatının mesajını verdiğini ifade etti.

Adıyaman'ın Doğu ve Batının sentez noktası olduğunu kaydeden AK Parti Milletvekili Ahmet Aydın da, sahip olunan bu güzelliklerin turizme kazandırılması gerektiğini ve turizmin bacasız fabrika olduğunu söyledi.

Adıyaman Valisi Ramazan Sodan, Adıyaman'ın tarihin en eski yerleşim yerlerinden birisi olduğunu kaydederek, "Çeşitli medeniyetlere sahne olmuş, farklı kültürlere ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle zengin bir kültür varlığına sahiptir. İlimizde 176 adet tescilli tarihi eser bulunmaktadır. Fakat Adıyaman denilince akla gelen tarihi eser Nemrut Dağıdır. 2 bin 206 metre yükseklikte üzerinde devasa heykelleri ve hitabeleri bulunduran Nemrut Dağı dünya geneli büyük hayranlık uyandırmaktadır. Güneşin doğuşunun

ve batışının en güzel şekilde meydana geldiği bu yer tüm milletlerce tanınmaktadır. İlimizde Nemrut Dağı'nın yanı sıra köprüler, kaleler, çeşitli kalıntılar bulunmaktadır. Bize düşen görev aslına uygun bir şekilde korumak ve bizden sonraki gelecek nesillere sağlam bir şekilde aktarabilmektir. Kültür Bakanlığımızın destekleriyle tarihi ve kültürel yerlerimizde gerekli bakım, alt yapı ve üst yapı çalışmalarımız devam etmektedir. İlimiz Turizmi istihdam açısından da büyük önem arz etmektedir" şeklinde konuştu.

 

Konuşmaların ardından Kahta Kaymakamlığı bünyesinde bulunan 7 birim ve 82 personeli kapsayan Toplam Kalite Yönetimi çalışmaları kapsamında İSO-9001 2008 Kalite Belgesi verildi. Törenlerde festivale katkı sağlayanlara teşekkür plaketi verildi.

 

ZİNİ-ABDULLAH ASLAN ANAOKULUNUN AÇILIŞI YAPILDI

 

Davetliler Kaymakamlık önünde yapılan törenin ardından Kahtalı Hayırsever İşadamı Ramazan Aslan tarafından 'Okulumu Yap' kampanyası kapsamında yaptırılan anaokulunun açılış törenine katıldı.

Okulun açılışında açılış konuşması yapan İlçe Milli Eğitim Müdürü Sadun Kılınç, okul öncesi eğitimin önemine işaret ederek, okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.

Doğup büyüdüğü topraklara okul kazandırmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Ramazan Aslan, sevinçten gözyaşlarına hakim olamadı.

Ramazan Aslan; eğitim sıkıntısının çözülmesi halinde hiçbir sorunun kalmayacağını vurgulayarak, okulun hayırlı olması temennisinde bulundu.

Valisi Ramazan Sodan ise, hayırsever işadamına teşekkürlerini iletti. Daha sonra Zini-Abdullah Aslan Anaokulu yaptıran Ramazan Aslan'a teşekkür plaketi verildi.

17. ULUSLARARASI NEMRUT-KOMMAGENE FESTİVALİ BAŞLADI
17. ULUSLARARASI NEMRUT-KOMMAGENE FESTİVALİ BAŞLADI
17. ULUSLARARASI NEMRUT-KOMMAGENE FESTİVALİ BAŞLADI
17. ULUSLARARASI NEMRUT-KOMMAGENE FESTİVALİ BAŞLADI
17. ULUSLARARASI NEMRUT-KOMMAGENE FESTİVALİ BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2010 Çarşamba 17:46:00
Güncelleme :24 Haziran 2010 Perşembe 11:04:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?