2
Mayıs
2024
Perşembe
ADIYAMAN

Kömür satıcıları tepkili

Adıyaman Oduncular ve Kömürcüler sitesi esnafları, 1997 yılında yasaklanan kaçak Cizre kömürlerinin kent merkezinde el altından satıldığını iddia ederek, tepkilerini ortaya koydular.

Hava kirliliğine neden olduğu ve sağlığı olumsuz etkilediği için satışı yasaklanan Cizre kömürünün Adıyaman'da gizli olarak satışının yapıldığını belirten Adıyamanlı kömür satıcıları, yetkililerin denetimlerini sıklaştırmasını istiyor. Kömür satıcıları vatandaşların Cizre kömürünün ithal kömürlere göre ucuz olmasından dolayı Cizre kömürüne rağbet ettiklerini söyledi.

19 yıldır kömür satışı yaptığını söyleyen kömürcü esnaflarından Aydın Ticaret sahibi Hacı Aydın, 11 yıldır kent merkezine çeşitli yollarla kaçak kömür sokulduğunu ve satışının yapıldığını dile getirerek, kaçak Cizre kömürünü kullananlar arasında resmi kurumlarında yer aldığını savundu.

Konulan yasağa odun ve kömürcüler sitesi esnaflarından başka kimsenin uymadığını kaydeden Aydın, "Resmi kurumlar bile bu kaçak kömürü kullanıyor. Yasaklara bizden başka uyan yok. Yasadışı yollarla bu kömürün satışı kent merkezinde yapılıyor. Bu satışların engellenmesini istiyoruz" dedi.

Kaçak Cizre kömürünün hava kirliliğini arttırdığına dikkat çeken Aydın, "Adıyaman'a doğalgaz hava kirliliğini önlemek için geliyor. Fakat kaçak piyasada satıldıkça hava kirliliği kentimizde artış gösteriyor. Kömür satışları kaçak kömürün piyasaya girmesi ile düştü. Geçen yıl 250 YTL'den sattığımız kömürü bu yıl 600 YTL'den satıyoruz. Şimdi kaçak kömürlerin tonu 250 YTL'den satılıyor. 250 YTL'den kömür satılırsa kimse 600YTL'den kömür almaz. Kaçak kömürler adrese teslim dağıtılıyor. Bu yasak 1997 yılında konuldu. O yıldan bu yıla kaçak Cizre kömürü kömür sitemize girmemiştir. Bu satışlar engellemek için Trafik şube müdürlüğüne ait ekiplerin Adıyaman'a girişlerde araçları iyi kontrol etmesi gerekir. Kömürler üzerinde analiz yapılacak olursa Adıyaman'da çok sayıda kaçak kömür kullanıldığı ortaya çıkacaktır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2008 Pazar 13:26:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?