7
Mayıs
2024
Salı
ADIYAMAN

Köprüsüz köyün çilesi

ULAŞIMA 'DERE' ENGELİ

Adıyaman merkeze bağlı Uzun köyde ikamet eden vatandaşlar, mezralar arasında ulaşımın dere içinden yapıldığını ve bu durumun kendilerini mağdur ettiğini söyledi.

Köy yollarında da yer yer bataklığın oluştuğunu dile getiren köylüler, uzun köye bağlı mezralar arasındaki tek ulaşım yolu olan derenin özellikle çocukları mağdur ettiğini belirtti. Bu konuda yetkililerle daha önce görüşen köy halkı, 350 nüfusu, 75 hane ve 9 mezrası bulunan köylerine köprü yapılmasını istiyor.

Çocuklarını sırtlarında, elden ele ya da katırlar üzerinde karşıdan karşıya geçiren anne ve babaların zaman zaman dere içerisindeki suyun gücüne karşı koyamayarak ya da dengelerini kaybederek düştükleri gözlenirken, bu durumun her gün yaşandığı ifade edildi. 7 öğrencisi bulunan köyde, 4 öğrencinin ulaşım sorunu nedeniyle Adıyaman merkezde eğitim gördüğü, 3 çocuğun ise hava şartlarının iyi olduğu günlerde köyde okumaya çalıştığı öğrenildi.

Köyün köprü noktasındaki sorununu yetkililerle görüştüğünün dile getiren Köy Muhtarı Hıdır Şahin, köye dönüş projesiyle birlikte köye 30'a yakın evin geri geldiğini belirterek, köy halkının mağdur olmaması için köprünün yapılmasının şart olduğunu kaydetti.

Köyden, hizmet gelmediği için göç yaşandığını ileri süren köy halkından Yusuf Pamuk ise, dere yolundan en çok öğrencilerin etkilendiğini ve çocukların bu şekilde okula gidemediğini vurguladı. Dere engeli nedeniyle 2 kadının doğum yaparken hayatını kaybettiğini savunan Pamuk,"Neden çocuklarımız okumasın, cahil kalsınlar. Hizmet gelmediği için köy halkı göçüyor. Evler boş, kışın çocukları okutmak için Adıyaman'a gidiyorlar, yazın ekinleri kaldırmak için geri geliyorlar. Doğum yapacak iki kadını bu dere nedeniyle kaybettik. Geçen yıl bir arkadaşımız mide kanaması geçirdi. Biz sırtımıza alarak dereden geçirdik. Günde bize 5 tane dozer, 6 tane greyder gönderse faydası yok. Bir an önce köprü yapılmasını istiyoruz" dedi.

1990'da doğum yapan annesini hastaneye götüremedikleri için kaybettiğini söyleyen Ali Sekman da,"Bir gün bu çocukları sel götürse altından kalkamayız, kim üstlenecek bunun sorumluluğunu" şeklinde tepkisini ortaya koydu.

Kendilerine bu konuda talebin iletildiğini söyleyen İl Özel İdare yetkilileri, kent merkezine 40 kilometre uzaklıkta bulunan köye yapılması planlanan köprünün yaklaşık maliyetinin 300-400 bin TL olduğunu bildirdi.

ULAŞIMA 'DERE' ENGELİ
ULAŞIMA 'DERE' ENGELİ
ULAŞIMA 'DERE' ENGELİ
ULAŞIMA 'DERE' ENGELİ
ULAŞIMA 'DERE' ENGELİ
İHA
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2010 Perşembe 16:04:03
Güncelleme :7 Ocak 2010 Perşembe 19:09:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?