1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Kronik hastalıklar artış gösteriyor

Adıyaman Sağlık Müdürü Mehmet Emin Taş, aşılama ve bulaşıcı hastalıklar alanında önemli başarılar sağlandığını belirterek, artık ölüm sebepleri bakımından gelişmiş toplumlardakine benzer biçimde ülkemizde de kronik hastalıkların öne çıktığını söyledi.

Yapılan çalışmalar, ülkelerin gelişmişlik düzeylerine ve sosyal sınıfların yapısına bakılmaksızın kronik hastalıkların gün be gün artış gösterdiğini kaydeden Adıyaman Sağlık Müdürü Mehmet Emin Taş, dünyada her yıl hayatını kaybeden 57 milyon kişiden 33.4 milyonunun ölüm nedenin kronik hastalıklar olduğuna dikkat çekti.
Ülkemizde özellikle son yıllarda ana çocuk sağlığı, aşılama ve bulaşıcı hastalıklar alanında önemli başarılar sağlandığını kaydeden Taş, "Artık ölüm sebepleri bakımından gelişmiş toplumlardakine benzer biçimde ülkemizde de kronik hastalıklar öne çıkmaktadır. Kronik hastalıklar grubunda çok sayıda hastalık bulunmasına rağmen risk faktörleri ve korunma yolları ağırlıktadır. Kronik hastalıklarla mücadelede koruyucu hekimlik yaklaşımı etkili bir yaklaşımdır. Örneğin sigaranın bırakılmasından iki yıl sonra kalp ve damar hastalığı riski yüzde 50 azalmaktadır. Sağlıklı beslenme, fiziksel hareketliliğin yaygınlaştırılması, tütün kullanımının azaltılması gibi uygulamalar tüm sektörlerin katılımını gerektiren önemli koruyucu faktörlerdir" dedi.


Düzenli sağlık kontrollerinin bir çok kronik hastalığa yakalanma riskini azalttığını ve erken teşhis yolu ile bu hastalıkların tedavi imkanına kavuşabileceğini vurgulayan Taş, "Yaşamımızın her döneminde olmak kaydıyla ve özellikle orta yaş ve üstü vatandaşlarımızın kilolarına dikkat etmeleri, yağlı ağır yemeklerden kaçınmaları, düzenli beslenmeleri ve stresten uzak durmaları, tansiyon, şeker ve kan yağlarını kontrol etmeleri, sebze ve meyve tüketimine özen göstermeleri, sigara ve tütün ürünlerini kullanmaktan vazgeçmeleri sağlıklı bir yaşam için öncelikli koşullardandır" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2008 Perşembe 18:45:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?