1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Kuraklık çiftçiyi vurdu

Adıyaman ve ilçelerinde  susuz arazilerin tamamı, sulanabilir arazilerin ise kısmen kuruduğu tespit edildi.

Adıyaman Tarım Müdürlüğü ekiplerinin arazide yaptığı araştırma sonuçları kuraklığın boyutunu gözler önüne serdi. Adıyaman'da ki 1 milyon 300 bin dekar susuz, 500 bin dekar sulu arazi üzerinde yapılan arazi taramasında küresel ısınmanın hangi boyuta ulaştığı ortaya çıktı.

Ekiplerin arazide yaptıkları çalışmalardan, 1 milyon 300 bin dekar alanın tamamen kuruduğu, 500 bin dekar sulu arazinin ise kısmen kuruduğu tespit edildi. Yaklaşık 2 aydan beri yağmur yağışının olmamasından dolayı ekinler ancak 20-30 santimetre boy attı. Bundan sonra yağmur yağışının ekinlere fayda sağlamayacağını belirten çiftçiler, ekinleri tarlada bırakacaklarını ifade ettiler. Adıyaman'ın afet kapsamına alınmasını bekleyen çiftçiler, yapılan masrafların tamamının zarar olacağını belirttiler.

Ekinlerin dane ve köklerini inceleyen Ziraat Odası Başkanı Yakup Taş, ekinlerin tamamen kuruduğunu ve yağmur yağışının olmasının bile ekinlere fayda etmeyeceğini belirterek, "Yağmur yağsa dahi ürünün yüzde 90'ı gitmiş durumdadır. Yüzde 50-70 arasında verim düşüklüğü var. Bu saatten sonra yağmur yağsa da istenilen verimi elde edemeyeceğiz. Çiftçilerimiz gerçekten güç durumdadır. Mazotu, gübreyi borca almış, bankalara borçları var. Bizim istediğimiz bölgenin afet kapsamına alınmasıdır. Çiftçilerimiz gelecek yıl ekin duruma gelmiştir" dedi.

Ziraat Odası Başkanı Yakup Taş, küresel ısınmadan dolayı ekolojik dengenin bozulduğunu ve su kaynaklarının iyi kullanılması gerektiğini belirterek, damlama sulama ve yağmurlama sisteminin kullanılması gerektiğini vurguladı.

Adıyaman Valisi Halil Işık, tarım müdürlüğü personelinin arazi taraması yaptığını ve susuz arazilerin tamamının kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu kaydederek, "Ekiplerin yaptıkları çalışmalar neticesinde sulanmayan arazilerin tamamı kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya. Yağışların bir süre daha olmaması halinde diğer kısımlarda da aynı tehlike olacak. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'ndan yetkililer önümüzdeki günlerde Adıyaman'a gelecek ve gerekli çalışmaları yapacak" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2008 Cumartesi 15:04:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?