1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Kuraklık leylekleri aç bıraktı

Son yılların en kurak mevsiminin yaşandığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki leylekler, kuraklık ve sıcaklık sebebiyle av bulmakta zorlanıyor.


Adıyaman'ın Kahta ilçesinde birçok dere ve sulak alanın kurumaya yüz tutması sebebiyle zor günler geçiren leyleklerin yeterince besleyemediği yavruları, açlıkla karşı karşıya kaldı. Kahta-Diyarbakır Feribot İskelesi güzergahındaki karayolu kenarında bulunan ardışık elektrik direklerinin tepesinde yuva kuran leyleklerin, kuraklık sonucu solucan ve balıkların azalması nedeniyle yeterli beslenemediği belirtildi.


Kahta İlçe Tarım Müdürlüğü Veteriner Hekimi Sebahattin Karakayalı, olumsuz hava şartlarının evcil hayvanlarda strese ve yetersiz beslenmeye sebep olduğunu ifade etti. Bu yıl çok az yağış meydana gelmesi nedeniyle birçok dere ve sulak alanın kurumaya yüz tuttuğunu ifade eden Karakayalı, "Yalancı baharın erken gelmesi ve kış döneminin hemen bitip havaların ısınması sebebiyle bu yıl göçmen kuşların yavru sayılarında azalma oldu. Özellikle besin maddelerini sulak alanlardan toplayan leylekler, kuraklıktan en fazla etkilenenler arasındadır. Yaşanan kuraklık nedeniyle bu yıl topraktaki nem baharın başında kayboldu. Hal böyle olunca leyleklerin temel besin maddesi olan solucan ve benzeri gıdalar yok oldu. Derelerin ve sulak alanların da kuruması nedeniyle leyleklerin avlak alanı tamamen daraldı. Bu da hem leylek yavrularının fiziki gelişimini olumsuz etkiliyor hem de yavru leylekler beslenmekte güçlük çekiyor" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2008 Cumartesi 12:58:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?