1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

'Mayını İsrailliler mi koydu?'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, Besni ilçesi Çakırhöyük beldesinde 7 Haziran tarihinde yapılacak olan belediye seçiminden önce Adıyaman'a geldi.

Özel uçakla Adıyaman Atatürk Havaalanı'na inen Deniz Baykal, partililer tarafından coşkuyla karşılandı. CHP Lideri Baykal'ı karşılayan partililer, 'Mahkeme koridorlarında sanık olarak çağırılmayan tek lider' yazılı pankart açtılar. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Genel Başkan yardımcısı Yılmaz Ateş, Mustafa Özyürek, Genel Sekreteri Yardımcısı Mehmet Ali Özpolat, Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özpolat, Gaziantep Milletvekili Akif Ekinci ve Adıyaman Milletvekili Şevket Köse ile birlikte Adıyaman'a geldi.
Deniz Baykal, Adıyaman Havaalanı'ndan seçim otobüsüyle Besni ilçesi Çakırhöyük beldesine hareket etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, Adıyaman'ın Besni ilçesi Çakırhöyük beldesinde, mayınlı arazilerle ilgili yaptığı konuşmada, kanunlar çıksa bile halkın bu kanunu uygulamaya izin vermemesi gerektiğini söyledi.
Besni ilçesi Çakırhöyük beldesinde YSK tarafından yerel seçimlerin iptal edilmesi üzerine CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, beldeye gelerek burada partililere seslendi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal burada başına gül yaprağı dökülerek karşılandı. Yaşlı genç herkesin sevgi gösterisinde bulunduğu Deniz Baykal burada, partisinin belediye başkan adayı Hasan Özdemir'e destek istedi.

510 kilometreli Suriye sınırı boyunca 216 bin dönüm arazileri de bulunan 600 bin üzerindeki mayının temizlenme yöntemiyle ilgili hükümete sert tepki gösteren Baykal, "Bu iktidar bir süre önce Bakanlar Kurulu kararı aldı ve mayınları kaldıralım da kaldırdığımız araziyi de yabancı ülkenin firmasına teslim edelim, dediler. Sonrada bu araziye firma 44 yıl istediği gibi kullansın. Sorduk soruşturduk; İsrailli firma bununla ilgileniyor. O firma 44 yıllık süreyle kullanmak karşılında mayınları temizleyecek. Dünyada bizim gibi yapan başka bir tane daha ülke yok. Her ülke mayınını kendisi temizliyor. Bu mayını biz koyduk, İsrailliler mi koydu?" dedi.

Ülkenin sınırının başka bir ülkeye emanet edilemeyeceğine dikkat çeken Baykal, "510 kilometre sınırı bir yabancı ülkeye emanet edeceğiz. Bu ülke içerisinde bir toprak olsa dahi uygun değil. Ülkenin sınırı, terörün yaşandığı, Ortadoğu'nun tartışmalı sınırı. Buraya İsrailliler girecek ve tarım yapacak. Bunun memleket için hayrı var mı? Buna göz yumulabilir mi? Akıl mantık alır mı bu işi?" şeklinde konuştu.

Mecliste çıkartılacak olan bu kanunun uygulanmasına müsaade edilmemesi gerektiğini söyleyen Baykal, "Bu kanun mecliste konuşuluyor olacak. Bu gün tekrar mecliste çıkarmaya çıkaracaklar. Kanunu oy verdiğiniz milletvekilleri çıkartıyor. Bu vebali o milletvekilleri taşıyor. O milletvekillerine destek olan millette taşıyor. Vicdanını sorguladığınız zaman herkes yanlış olduğunu biliyor. Kanunu çıkartmayalım, kanunu çıkartsalar da uygulatmayalım. Eliniz iktidarın yakasında olsun. Bu işe sahip çıkın. Bu Türkiye'yi tehlikeden ve felaketten koruyun" diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Çakırhöyük'te iptal edilen seçimler nedeniyle sandık kurul başkanı öğretmenin intihar etmesinden dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirerek, beldede üzücü olayların yaşanmaması için sağduyu çağrısı yaptı.
Baykal, "Seçim demokratik bir süreçtir. Buradaki birlik ve beraberlik duygularınızı seçimler yıpratmasın. En azından siz bu yönden davranışlar sergileyin. Sizleri birbirinize düşürmemelidir. Sizleri keskinleştirmemeleridir. Kazanana hepimiz saygı göstereceğiz destek vereceğiz. Demokrasinin özü budur. Bunu kan davası haline düşürmek çok yanlıştır. Buna fırsat vermeyin bu arayışta olanlara fırsat vermeyin" diye uyarılarda bulundu.

Çakırhöyük Beldesi'ne giderken Aşağı Söğütlü Köyü'nde Muhtar İsmet Vural ve köylüler Baykal'ın otobüsünün önünü keserek sıkıntılarını dile getirdiler. Köy Muhtarı İsmet Vural, Deniz Baykal'ın kolundan çekiştirerek okulun durumunu gösterdi. Muhtar Vural, köylerine Cumhuriyet tarihinden itibaren doğru düzgün bir çivi çakılmadığını belirterek, okul, kanalizasyon, lojman sıkıntısını dile getirdi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin davetine sessiz kaldı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Besni ilçesinde partililere seslendi. CHP'li Belediye Başkanı Fahri Serter'e hayırlı olsun dileklerini iletmek için belediye binasına gelen Baykal, burada partililere hitap etti. Baykal burada, mayınlı arazilerin temizlenmesi, Türkiye ekonomisinin durumu, ekonomik kriz ve partisi CHP hakkındaki görüşlerini dile getirdi. Baykal'ın konuşması partililer tarafından sık sık 'Başbakan Baykal' sloganları ile kesildi.

Daha sonra Belediye Başkanı Fahri Serter'i makamında ziyaret eden Baykal, sıkıntılarını dinleyerek, çalışmalar hakkında bilgiler aldı.  CHP Lideri Baykal, basın mensuplarının Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin kendisini ülkesine davet ettiğini hatırlatması üzerine hiç bir açıklama yapmayarak sessiz kalmayı tercih etti.
 

iha
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2009 Çarşamba 17:59:33
Güncelleme :27 Mayıs 2009 Çarşamba 18:08:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?