1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Mesanesinden 300 gram taş çıktı

Adıyaman'da bir hastanın mesanesinden portakal büyüklüğünde taş çıkartıldı.

Tıp tarihinde eşine çok az rastlanan bu büyüklükteki taş doktorları bile şaşırttı. Hastanın mesanesinden ameliyatla alınan taşın ağırlığının yaklaşık 300 gram olduğu belirtildi. Parçalar halinde bu ağırlıkta taşların olabileceğini belirten doktorlar ancak bu büyüklükte tek bir taşın olması karşısında şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar.

Adıyaman 82. Yıl Devlet Hastanesi'ne üzerine gelen Ömer Gören'in filminin çekilmesinin üzerine taşın büyüklüğü ortaya çıktı. Ürolog Opr. Dr. Can Benlioğlu, yapılan tetkikler sonrasında hastayı ameliyata alarak, mesanedeki büyük taş parçasını çıkardı.

Mesleği boyunca ilk kez bu büyüklükte bir taş ile karşılaştığını ve ameliyatla çıkardığını söyleyen Opr. Dr. Can Benlioğlu, tek taşı 'Hatıra' olarak saklayacağını ifade etti. Opr. Dr. Can Benlioğlu, yaptıkları ameliyatlarda çıkan ilginç taş örnekleri koleksiyonuna en büyük taşı ekledi. Can Benlioğlu, koleksiyonunda bulunan diğer taşlarla bu taşın arasında kocaman bir fark olduğunu vurguladı.

Opr. Dr. Benlioğlu, taşın portakal büyüklüğünde olduğunu ve mesanenin taşı ancak çerçeveleyebildiğini kaydederek, taşın mesane kasının yeterli derecede genişlememesinden ortaya çıktığını söyledi.

Meslek hayatı boyunca mesaneden en büyük taşı çıkardığını belirten Benlioğlu, "Meslek hayatımda, bu benim en büyük taş ameliyatımdır. Benim mesaneden çıkardığım en büyük taştır. Bu büyüklükteki taşın oluşabilmesi için epey bir süre geçmesi gerekiyor. Hastamız uzun süreden sık idrara çıkma, idrar yapama, idrarda yanma şikayeti varmış fakat bunu önemsemeyerek, bu taşın bu seviyeye gelmesine neden olmuş. Normal şartlarda bu taşın bu boyuta gelmemesi gerekirdi. Ağrılara dayanamayan hasta bu taş büyük boyuta geldikten sonra bize başvurdu; bizde ameliyat ettik" dedi.

Ameliyat sonrası narkozun etkisinden kurtulan Ömer Gören, mesanesinden çıkan taşı görünce şaşkına döndü. Ömer Gören, taşı görünce ilk olarak "Bu nasıl bir taşmış" diye tepki verdi.

Gören; "Vallahi ben böyle bir şey görmedim. 12 yıldan beri bu rahatsızlık vardı fakat beni fazla etkilemiyordu. 15 gün önce ağrılar attır. Vallahi beni fazla zorlamıyordu. Onun için önemsemiyordum. Doktordan Allah razı olsun. Bu kadar büyük bir taş olacağını tahmin edemiyordum" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2009 Perşembe 10:37:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?