1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Meteorolojiden yağış uyarısı

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, bugün yağış beklenen kentleri açıklarken, vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, bugün başlayan sağanak yağmur yağışının yarın sabah saatlerinde sona ermesi bekleniyor. Bugün ve yarın toplamda yağışın 27 saat 15 dakika devam etmesi bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün açıklamasına göre yağmur yağışı beklenen yerler şöyle; "Adıyaman, Adana, Antalya, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Hakkari Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Tunceli ve çevreleri." Yağışların çok kuvvetli olacağı belirtilirken yağışlarda sel, su baskını ve yıldırım oluşması muhtemel risklerin bulunduğu dile getirildi.

Vatandaşları yağışlara karşı uyaran Analiz ve Tahminler Şube Müdürlüğü, sele hazırlıklı olun uyarısında bulundu. Olası bir sele hazırlıklı olmanın maddelerini açıklayan yetkililer, "Selleri tahmin etmek, onları tetikleyen olayların türü ve doğasına bağlıdır. Kısa süreli yoğun yağış ani sele, uzun süreli yağışın nehirlerin taşmasına neden olacağını unutmayın. Selden önce hazırlıklı olun. Evde değerli eşya ve önemli belgeleri yüksek yerlere kaldırın. Varsa afet ilk yardım çantasını yanınıza alın. Zarara yol açabilecek yada zarar görebilecek eşyaları içeri alın. Su kaynakları kirlenebileceğinden, yedek içme suyunuzun olduğundan emin olun. Suyun evi terk ettiği her yerden içeri de girebileceğini hatırlayın. Kum torbaları temin edin. Selin kullanabileceği ark, hendek,vadi ve kanyon gibi yerlerden uzak durun. Açık alandaysanız en yüksek cisim siz olmayacak şekilde tepeye çıkın. Sel sırasında güvende olun. Yüksek yerlere çıkın. Asla sel suyu içinde araba kullanmayın, ölümlerin yüzde 80'ninin araç içinde olduğunu unutmayın. Aracınızı selden etkilenmeyecek bir yere çekin. Sel suyu, akıntı yada nehirlerde yürümeye çalışmayın. Hızla akan 15-20 santimetre derinlikteki suyun bir insanı devirebileceğini akıldan çıkarmayın. Ev yada işyerinizi boşaltmanız gerekiyorsa elektrik, doğalgaz gibi kaynakları kapatın. Çok gerekli olmadıkça yolculuğa çıkmayın."

Selden sonra tedbirin elden bırakılmaması noktasında da uyarılarda bulunan Meteoroloji Uzmanları, "Selden sonra binalardaki yapısal hasarı kontrol edin. Karanlıktaysanız mum değil el feneri kullanın. Sel suyu ile temas etmiş bütün gıda malzemelerini konserve dahil atın" dediler.
 

iha
Yayın Tarihi : 23 Mart 2009 Pazartesi 12:07:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?