1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Meyve değil tam bir şifa deposu

Adıyaman'ın Gölbaşı ve Besni ilçesinde yetiştirilen Peygamber Üzümü'nün bir çok hastalığa iyi geldiği bildirildi.

Besni üzümü olarak da bilinen Peygamber üzümünün, genellikle Adıyaman ili ve ilçelerinden elde edilen bir kuruyemiş olduğu, 1970'lere kadar Besni ilçesi ağırlıklı olmak üzere günümüzde ise Gölbaşı ilçesi sınırlarında bulunan Belören Beldesi'nde yetiştirildiği kaydedildi. Üretimi kesim, taneleme, yağlama ve kurutma aşamalarına dayanan Peygamber Üzümü'nün, patos olarak bilinen potasyum ve zeytinyağı karışımı ile yağlanıp kurutmaya bırakıldığı ifade edildi.

Belören Beldesi üzüm üreticileri, Peygamber Üzümünün insan sağlığı açısından ne kadar önemli olduğunun hemen her platformda kamuoyuna aktarıldığını belirterek, "Çekirdekli kuru üzüm; içerdiği protein, kalsiyum, demir, fosfor, B1, B2, B3, A, E ve C vitaminleri sayesinde sarılık, kalp, akciğer ve kan hastalıklarına, halsizlik ve vücut güçsüzlüğüne, unutkanlığa ve bağırsak rahatsızlığına oldukça faydalıdır" dediler.

Belören Beldesi'nde uzun yıllardır bağcılık yapıldığını hatırlatan üreticiler, Peygamber Üzümünün daha iyi tanıtılması gerektiğine dikkat çektiler. Şu anda hasat dönemi yaşanan üzümün zahmetli bir süreç sonunda satışa hazır hale geldiğini belirten üreticiler, "Peygamber üzümünde markalaşma sağlanmalı. Kuru meyve ticaretinde İzmir Çekirdeksiz Kuru Üzümü ve Malatya Kayısı'sı ticari anlamda gerek Türkiye gerek yurtdışında oldukça önemli bir ekonomiye sahip olmasına karşın Peygamber Üzümü'nde bu konuda bir çalışma yok. Peygamber Üzümü de bunlara eşdeğer, hatta bunların önüne geçebilecek bir yapıya kavuşturulmalıdır" diye konuştular.

Üreticiler, kuru üzümün bu yıl ortalama 5,5 TL'den satışa sunulduğunu, ancak verilen emeğe karşın üzümün değerinin daha yüksek olması gerektiğini dile getirdiler.

Bu arada, büyük bölümü Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesine bağlı Belören Beldesi ve Besni ilçesinde üretilen Peygamber Üzümü; Gaziantep, Malatya, Sivas, Erzurum, Diyarbakır, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Kilis ve Adana olmak üzere Türkiye'nin bir çok yerinde satışa sunuluyor.

 

iha
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2009 Pazar 22:53:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?