1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Milyon dolarlık enerji yatırımı

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, Türkiye'nin 2023 yılında petrol ve doğalgazda dışa bağımlılıktan kurtulacağını söyledi.

TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, Türkiye'nin yurt dışı ve yurt içi petrol ve doğalgaz arama çalışmaları, enerjideki dışa bağımlılık ve yatırımlar konusunda Adıyaman'da önemli açıklamalarda bulundu. TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal beraberinde, Genel Müdür Yardımcıları Murat Altıparmak, Yurdal Öztaş, Sondaj Daire başkanı Recep Atalay, Arama Daire Başkanı Ömer Şahintürk ve Üretim Daire Başkanı Ali Tirek ile Adıyaman Bölge Müdürü Besim Şişman ile petrol sahasında incelemelerde bulundu.

Yeni açılan kuyulardan Şambayat 1 ile birlikte Cendere 22, Doğukarakuş-7 ve Gökçek-2 kuyularını inceleyen Mehmet Uysal, işçilerle çalışmalar hakkında konuştu ve kuleleri kontrol etti.

TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, Türkiye'nin yurt dışında birçok ülkede milyarlarca dolarlık yatırımının olduğunun altını çizerek, "TPAO, 1980'li yıllardan itibaren yurt dışı faaliyetlerini arttırarak devam ediyor. Azerbaycan'daki iki mega proje olan Azeri Güneşli Çıralı ve Şahdeniz projelerinde yatırımlarımızı yaptık ve oradan geri dönüşler başladı. Buradan elde ettiğimiz gelirlerle başta Irak olmak üzere, İran ve diğer ülkelerde yurt dışı faaliyetlerimizi arttırıyoruz. Irak 35 tane firmayı belirlemişti, ihalelere katılması için. Biz de o firmalardan bir tanesiyiz. Geçtiğimiz hafta İstanbul'da Iraklı yetkililer, 35 şirket yetkilileriyle toplantı yaptı. BP, Shell, İmpex, Mitsubishi, Edison ve daha bir çok firmayla görüşmelerde bulunduk. Irak'taki ihalelere konsorsiyumlar kurarak teklifler vereceğiz. Burada Kerkük, Mecnun, Zubayir, Mecnun gibi çok büyük petrol sahaları var. Burada Mansurya ve Akkas gibi gaz sahaları da var. Biz orada konsorsiyumla teklifler vereceğiz. Çünkü Irak'ta üretilecek petrol ve doğalgazın ihraç kapılarından birisi de Türkiye'dir. Bu bakımdan orada faaliyet gösterecek tüm şirketler Türkiye ve TPAO ile çok yakın ilişki içerisinde olacaklardır. Biz de bu ilişkilerden faydalanarak Türkiye'nin ilerde ihtiyacı olan petrol ve doğalgazı Irak'tan getireceğiz" dedi.

Uysal, İran'da Savtpars Sahası'nda üç blokta yapılacak üretim olan 16 bin metreküp gazı da Türkiye'ye getirmek için anlaşma çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Uysal, "Bu projelerin tamamı milyar doların üzerindedir. Sadece İran'daki projelerimiz sadece 6 milyar dolardır. Irak'taki projelerimizde, konsorsiyumun girdiği ihaleleri kazanması halinde 10 milyar Dolara yükselebilecek yatırım profili var. Yurt dışı yatırımlarımızı arttırarak devam ediyoruz. TPİC olarak Kolombiya'da petrol ve doğalgaz olmak üzere 2 tane ruhsat aldı. Onlarla ilgili sismik çalışmaları tamamlandı; yakında sondaja başlayacaklar. Libya'da da çalışmalarımız devam ederken, burada bir kuyumuzu test yapmak üzere çalışıyoruz. Libya'da daha sonra 5 tane daha kuyu açacağız. Buradan da güzel haberleri Türkiye'ye vereceğiz" şeklinde konuştu.

Yurt dışı faaliyetlerin arttırılması için eleman ihtiyacı olduğunun altını çizen Uysal, "TPAO'nun yurt dışı faaliyetleri son derece geniş bir perspektifte devam ediyor. Rusya'dan tutun Kazakistan'a kadar çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Eleman sayısı bakımında sınırlı sayıda elemana sahip olduğumuz için çok daha fazla genişleme imkanımız olmayacak. Örneğin İran'da ki Savtpars Projesi devreye girdiği zaman en az 200 mühendis gerekiyor. Personel kaynaklarımızı arttırdığımız müddetçe bu tip faaliyetlerimizi de genişleteceğiz. TPAO olarak bizim önceliğimiz yurt içi çalışmalarda petrol ve doğal gaz bulmaktır. Biz 2002 yılında 50 milyon dolarlık yatırım bütçemiz vardı. Şimdi 800-900 milyon dolara ulaşan yatırım bütçelerine ulaştık ve bu bütçenin karşılığını almaya başladık. Adıyaman Şambayat, Batman Kırtepe'de Türkiye standartlarını bırakın, dünya standartlarında keşif sayılabilecek kuyular keşfettik" diye konuştu.

2023 YILINDA TÜRKİYE ENERJİDE BAĞIMSIZLIĞINI İLAN EDECEK

Türkiye'nin enerjide bağımsızlığını 2023 yılında ilan edeceğini açıklayan Mehmet Uysal, "Dışa bağımlılıktan kurtulmak için bizim koyduğumuz hedef 2023'tür. Bu tarih Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümüdür. 1923'te nasıl Türkiye Cumhuriyeti bağımsızlığını kazandıysa, bizde 2023'te enerji bağımsızlığını kazanması için bütün gayretimizle çalışıyoruz. Bunun için ümitli olduğumuz sahalarımız var. Örneğin; Karadeniz'deki sahalarda bulunun petrol ve doğalgaz yatakları Türkiye'nin 40 yıl ihtiyacına yetebilecek yataklardır. Burada dünyanın en büyük firmalarıyla birlikte çalışıyoruz. Petroburas derin denizlerde dünyanın en tecrübeli firmasıdır. Bunun yanında BP ile daha önce çalışmıştık. Şimdi Eksan Mobil ile geçtiğimiz Kasım ayında ortaklık anlaşması imzaladık. Diğer büyük petrol şirketleriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Biz 2009 yılının sonunda Karadeniz'de sondajlara başlamayı planlıyoruz. Buradaki sondajların her birisinin maliyeti 150-200 milyon dolara mal olacak kuyulardır. Boş çıktığında birbardak su içeceğiz demektir. Ama o kadar ümitliyiz ki, bu keşiflerle 2023 yılında Türkiye'nin petrol ve doğalgaz bağımsızlığına erişeceğine inanıyoruz" şeklinde açıklamada bulundu.

Yaz aylarının sonunda Cudi Dağı'nda petrol kuyusu kazacaklarını ve buradaki petrolün Irak'ta bulunan petrollere benzer zenginlikte yatağa sahip olunduğunu belirten Uysal, "Sadece klasik petrol ve doğalgaz aramacılığının dışında yeni yeni metotlarda deniyoruz. Amerikalı EOG firmasy'fdn devam ettiğini belirtti. Uysıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde doğalgaz projesi üzerinde çalışıyoruz. Bu projeyi hayata geçirdiğimiz zaman da bölgedeki şehirlere ve sanayiye doğalgazı temin edecek kadar büyük miktarlara ulaşacağımızı tahmin ediyoruz. Adıyaman bizim göz bebeğimizdir. Adıyaman bizim için önemli bir bölgedir. Adıyaman'ın potansiyelinin bunla sınırlı olmadığını düşünüyorum. Adıyaman'da çok daha zengin bir potansiyel bulabileceğimizi ümit ediyorum" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2009 Perşembe 15:05:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?