1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Mühedislerin çalışma alanı genişledi

Ziraat Mühendisleri Odası Adıyaman İl Temsilcisi Türker Yener, Danıştay 8. Dairesi'nin herhangi bir uzmanlığı bulunmamasına karşın kısa süreli eğitim alan ustalara gıda işletmelerinde sorumlu yönetici olabilme yolunu açan yönetmelik değişikliğini hukuka aykırı bularak iptal ettiğini, ziraat mühendislerinin iş alanlarının genişlediğini belirtti.

Ziraat Mühendisleri Odası Adıyaman İl Temsilcisi Türker Yener, Türkiye'de 400 binin üzerindeki gıda üretim ve satış noktalarının, 6 bin dolayındaki gıda denetmeni tarafından denetlenmeye çalışıldığını vurguladı.

Yener, "Gıda terörünün önlenmesi ve işyerlerindeki teknik ve hijyenik standartların sağlanması, bizzat bu işyerlerinde çalışan meslek mensuplarınca sağlanmaktadır. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından yapılan yönetmelik değişikliğiyle ustaların yönetici olmasının önünü açmıştı. Danıştay bu yönetmeliği hukuka aykırı buldu. Ustalar, yılda en çok 3 ay faaliyet gösteren mevsimlik işyerleri ile 20 beygir gücü ve altında motor gücü bulunan; ekmek, pastacılık ürünleri, mantı, simit, yufka, bazlama, pide, galeta, kadayıf ve leblebi üreten iş yerlerinde sorumlu yöneticilik yapamayacak. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu veya bu kurumlarca yetkilendirilmiş bağlı mesleki birimler, ustalık kursu düzenleyemeyecek. 4 yıllık lisans eğitimi almış ziraat, gıda, kimya mühendisleri sorumlu yöneticilik yapabilecek. Böylece istihdam alanları daraltılmış olan üyelerimiz yeniden iş olanaklarına kavuşacaklar. Hepsinden önemlisi, tüketici, uzman mühendisin denetiminde üretilen güvenli gıdalara erişme hakkına yeniden sahip olacaktır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2008 Pazartesi 17:18:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?