4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADIYAMAN

Nemrut Dağı'nı tanıtım atağı

Adıyaman Valiliği, dünyanın 8. harikası olarak kabul edilen Nemrut Dağı’ndaki Komagene Krallığı’na ait tarihi eserleri tüm dünyaya tanıtmak için çalışmalarını sürdürüyor.

M.Ö 162- M.S 72 yılları arasında hüküm süren Kommagene Kralı 1. Antiochos tarafından 2206 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı’na inşa ettirilen heykeller, arkeologlar kadar turistleri de hayrete düşürüyor. Adıyaman Valiliği, Nemrut Dağı’nın harikalarını dünyaya daha iyi tanıtmak amacıyla bazı projelerin hazırlığını yapıyor. Adıyaman Valisi Hikmet Tan, Nemrut Dağı’nın dünyaca bilinen bir varlık olduğunu, fakat daha iyi tanıtılması gerektiğini belirterek, "Her yıl düzenlenen Nemrut-Kommagene Festivali’ni uluslararası düzeyde daha iyi organize etmek için Türkiye Tanıtım Vakfı fonlarından yararlanmak istiyoruz" dedi.

Nemrut Dağı’na gelen turist sayısının yetersiz olduğunu da kaydeden Tan, "2206 metre yükseklikteki Nemrut Dağı’na turistlerin çıkması için bir teleferik projemiz var. Eğer bunu başarabilirsek, turistlerin daha sık gelmesini sağlayabiliriz" diye konuştu.

1987 yılında UNESCO tarafından İnsanlığın Kültür Mirası Anıtı ilan edilmesinin ardından yoğun ilgi gören Nemrut Dağı’ndaki tümülüs ise sırrını hala koruyor. Nemrut Dağı’nı eşsiz kılan özellikler ise şu şekilde sıralanıyor:
"2206 metre yükseklikteki platformu oluşturmak için 200 bin metreküplük kütle elle yontulmuş. Platform üzerinde, 150 metre çapında, matematiksel olarak tasarlanmış bir koni inşa edilmiş. Uzak bir vadiden çıkartılan ve her biri 6 ton ağırlığındaki taş bloklar, dağın tepesine insan gücü ile taşınmış ve her biri 10 metre yüksekliğinde 10 anıt yontulmuş. Nemrut Dağı zirvesinde bulunan ve dünyanın en büyük horoskobu olan "Aslan Horoskop", ayın, 3 gezegenin ve Aslan Takım Yıldızı’nın 19 yıldızının 2100 yıl önceki konumunun betimlendiği 2x2.5 metre büyüklüğündeki taş plakaya oyulmuş. Kral Antiochos’un mezarının Tutancamon’un mezarı kadar zengin olduğu tahmin ediliyor. Kommagene Krallığı’nın öyküsü 500 metreden daha uzun yazıtlarda anlatılıyor. Nemrut Dağı, dünyanın en yüksek açık hava müzesi. Doğu ile batının buluştuğu ve güneşin en güzel doğduğu ve battığı yer olarak biliniyor."

ADIYAMAN (İHA) -
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2004 Pazar 15:57:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?