1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Nemrut'ta kardeşlik mesajı

UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesine alınan Nemrut Dağı bu yıl çok farklı bir turizm sezonunun açılışına sahne oldu.

Nemrut Dağı, Her yıl düzenlenen turizm sezonu açılışlarından farklı olarak bu yıl turizm sezonunun açılışını farklı dinlerin liderleriyle yaptı. Doğu ve Batı kültürünün sentezini içerisinde barındıran Nemrut Dağı bu kez de dinler arası diyaloga ev sahipliği yaptı. İspanya'dan gelen 150 kişilik turist kafilesi bu sezon zirveye ilk çıkan turistler oldular. Zirvede devasa heykellere hayran kalan İspanyol turistler, zirvede bilim adamlarının sadakat yemini olan 'Gavdeamus İgitur' marşını koro halinde seslendirdiler. 2 bin 206 metre yükseklikte soğuk havadan etkilenen ve üşüyen turistler batı terasında karlar üstünde Türk rakısı içerek ısındılar. Karlar altında bulunan batı terasındaki devasa heykelleri göremeyen turistler, doğu terasındaki heykelleri hayranlıkla inceledi. Bol bol hatıra fotoğrafı çeken turistler, 'Nemrut Çok Güzel' dediler. Zirvede dolaşan ve yeniden kafeterya kısmına inen turistler doluya yakalandı.

Vali Ramazan Sodan, Kahta Kaymakamı Coşkun Açık, Müftü Mehmet Avcı, Mor Petrus Mor Pavlos Kilisesi ve Bölge Metropoliti Melki Ürek, Kültür Turizm Müdürü Mustafa Ekinci, gelen turistlere karanfiller dağıttı. Turizm sezonunun açılışı bu yıl renkli görüntülere sahne oldu. Adıyaman Müftüsü Mehmet Avcı ile Mor Petrus Mor Pavlos Kilisesi ve Bölge Metropoliti Melki Ürek'de birbirlerine karanfil vererek dostluk mesajı verdiler. Nemrut Dağı eteklerinde bulunan kafeteryada dinler arası diyalog yaşandı. Kol kola gezen iki dini lider, turistlere yönelik yaptıkları konuşmalarında barış ve kardeşlikten bahsetti.

Üniversite Öğretim Üyesi Antanio Elbar, Nemrut Dağı'na hayran kaldıklarını dile getirerek, heykellerin doğu ve batı sentezini çok iyi anlattığının altını çizdi.
Houlia Luğan ise, Nemrut Dağı'nda bulunmanın tarihi ve arkeolojik açının dışında çok derin ve anlamlı bir yer olduğunu ve heykellerden çok etkilendiğini kaydetti.
Vali Ramazan Sodan UNESCO tarafından tescil edilen Nemrut Dağı'nın görülmeye layık bir yer olduğunu ve bu yıl farklı bir turizm sezonu açılışı yaptıklarını vurguladı. Vali Ramazan Sodan, "Süryani Cemaati lideri ve müftümüz ile birlikte neşe içersinde turizm sezonunu açıyoruz. Dünya kültür mirası listesinde bulunan ve dünyanın 8. harikası olarak kabul edilen Nemrut Dağı'nı görmeye tüm yerli ve yabancı turistleri davet ediyoruz. Nemrut Dağı gerçekten görülmeye layık yerdir. Burada verilmek istenen mesaj bütün insanların birlikteliği, kardeşliğiydi. Dinlerimizin amacıda dünyada barıştır. Dünyada barış olsun istiyoruz" dedi.

Metropolit Melki Ürek, Nemrut Dağı'nın dünyanın sayılı harikalarından birisi olduğunu ve harika bir açılış töreni olduğunu belirterek, "Çeşitli dinlere mensup insanlar toplantı ve buranın tanıtımını yaptık. İyi bir görev yaptığımızı düşünüyoruz. Hepimiz ülkemiz için çalışıyoruz. İnşallah turizm sezonu hayırlı olacaktır. Buradan yabancı turistlere şu mesajı vermek istiyorum. Burası esenlik dolu bir yer. Gidiş gelişlerde bir sorun yok, bunu tüm dünyaya duyuruyoruz" şeklinde konuştu.
Müftü Mehmet Avcı ise, İslam dininin barış ve kardeşlik dini olduğunu ve İslamiyet'te misafir ağırlamanın önemli bir yeri olduğunun altını çizerek, "Tarih, kültür ve medeniyet insanlığın ortak mirasıdır. Geçmişi öğrenmek ondan istifada etmek çok güzeldir. Şüphesiz ki bu barış ve güvenlikle mümkündür. İslamiyet'in önem verdiği unsurlardan bir tanesi insanların barışı ve güvenliğidir. İnsanlara ikramda bulunmak ve misafiri ağırlamak dini bir kuraldır. Turistlerin memleketimize gelmesi, onları ağırlama ve onların kentimizi tanımaları bizleri mutlu ediyor" diye konuştu.

Süryani öğrenciler tarafından Süryanice halk müziği seslenirdi. İspanyol turistler Süryanice halk müziğini dikkatlice dinledi. Törenin sonunda Kahta Halk Eğitim Müdürlüğü halk oyunları ekipleri gösteri sundu. Aynı ekibin davul şovu turistleri hayran bıraktı.
 

iha
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2009 Perşembe 11:26:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?