6
Mayıs
2024
Pazertesi
ADIYAMAN

Nemrut'u kurtarma sözü

Nemrut Dağı'na çıkan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, tahrip olan dağın göz göre göre yok olmasına izin vermeyeceklerini söyledi.


Dünyada güneşin en güzel doğup battığı yer olarak bilinen Nemrut Dağı'na çıkan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, tahrip olan dağın göz göre göre yok olmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Askerlik Şubesi restorasyonu, Perre Antik Kenti, Tuz Hanı ve Kahta Kültür Merkezi'ndeki incelemelerin ardından, beraberindeki heyetle birlikte Dünyanın 8. Harikası Nemrut Dağı'na çıktı. 600 metrelik patika yolu Eski Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'a oranla daha çabuk çıkan Bakan Günay, Nemrut'a hayran kaldı. Günay, Nemrut Dağının adeta bir açık hava müzesi gibi olan başta Adıyaman olmak üzere bölgedeki ve Anadolu'daki bütün kültür miraslarını ülke turizmine kazandıracaklarını söyledi.

Kışın ağır koşullarından dolayı gün geçtikçe tahrip olan Nemrut Dağı'nın göz göre göre yok olmasına izin veremeyeceklerini söyleyen Bakan Günay, bugüne kadar yapılan çalışmalarda pek fazla bir şey yapılamadığı ve tahribatın ne kadar büyük olduğunu gördüklerini ifade etti. Bakan Günay, Ankara'ya döner dönmez Nemrut Dağı'yla ilgili, dağdaki heykellerin, korunması ve restorasyonlarla ilgili çalışma başlatacağını belirtti.

Günay, binlerce yıllık bir tarihin burada yattığına işaret ederek, "Binlerce yıl bu heykeller ayakta kaldı, belki bundan sonra da kalır ama biz koruma ve restorasyon çalışmalarına acilen başlamalıyız. Burası sadece Adıyaman'ın ya da Türkiye'nin değil, bir dünya hazinesidir, bir dünya kültür mirasıdır. Buraları en iyi şekilde tanıtıp turizme kazandırmak görevimiz" diye konuştu.

Bir gazetecinin, Malatya yolunun Nemrut Dağı'nın zirvesine kadar gelişiyle ilgili sorusunu Bakan Günay, şöyle yanıtladı: ''Böyle bir şey olamaz, zirveye kadar yolun yapılması kesinlikle normal değil, buradan taşları arabalara yükleyip götürebilir insanlar. Bu yolu zirveye kadar getirenler hakkında geçmişte başlatılmış olan soruşturma devam ediyor. Tıpkı Adıyaman tarafından gelinen yolda olduğu gibi belli bir yere kadar araçlarla gelip, ondan sonra zirveye yaya olarak tırmanılması gerekmektedir. Nemrut'la ilgili gerekli koruma destinasyon, yürüme yolları ve çevre düzenlemeleri başta olmak üzere bütünüyle bir çalışma başlatacağız.''

2206 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı'nda turizmde 2008 yılı hedeflerini açıklayan Bakan Günay, şöyle devam etti:

''Bugün Nemrut Dağı'ndayız. Türkiye'de ve dünyada güneşin doğuşu ve batışının en güzel izlendiği böyle bir tarihi mekan başka bir yerde yok. Ancak bunun yanında bir de Kapadokya için güneşin güzelliklerinden bahsedebiliriz. Adıyaman'dan Nemrut Dağı'nın zirvesinden, Kapadokya'ya kadar uzanan bir güzergah oluşturup bu güzergahın destinasyon çalışmalarını yaptırıp, 2008 yılında turizme kazandırabiliriz. Çünkü turizm ülkemiz için çok önemli bir sektör, çok da önemli bir gelir kaynağı. Bu nedenle biz, adeta açık hava müzesi gibi olan başta Adıyaman olmak üzere bölgedeki ve Anadolu'daki bütün kültür miraslarını ülke turizmine kazandıracağız. Nemrut Dağı'nın doğu ve batı terasta bulunan heykeller ile kum taşından yapılmış, ancak kırılmış olan tabletleri ve diğer heykelleri inceledikten sonra en kısa zamanda restorasyon çalışmalarına başlanması gerekiyor. Bu heykeller ayaklar altında kalmamalı, gerekli korumayı yapmalıyız'' dedi.

Günay, eşi Gülten Günay ile beraberindeki heyet, Nemrut Dağı zirvesinde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bakan Günay, Perre Antik Kenti'ni gezdi

Kommagene Uygarlığı'nın 5 büyük kentinden biri olan Perre Antik Kenti sit alanı içerisinde bulunan Adıyaman Merkez Örenli Mahallesi sakinleri, Bakan Günay'dan yardım talep etti.

Yıllardır mahallelerine bir çivi dahi çakamayan Adıyaman Merkez'e 8 kilometre uzaklıktaki Örenli Mahallesi sakinleri, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın Perre Antik Kentini ziyaretini fırsat bilip, antik kente akın etti. Kışın çamurdan yazın da tozdan bunalan Örenliler, Bakan Günay'dan yardım istedi.

Bakan Günay'ı ellerindeki pankartlarla karşılayan mahalle sakinleri, "Bir odada 10 kişi yatıyoruz. Mahallemizde huzur yok. Ya bizi sit alanından kurtarın ya da sit alanını kaldırın." dediler.

Bakan Günay ise, "Buradaki sit alanının kaldırılması bu mahallenin gelişmemesi anlamına gelir." diyerek mahalle sakinlerine, "Buranın gelişmesini istiyorsanız, turistleri buralara çekmek için elinizden geleni yapın." tavsiyesinde bulundu.

Bakan Günay, mahalle için de bir çare düşüneceğini sözlerine ekledi.

Yılmaz Çoban/Cihan
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2007 Salı 11:46:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?