1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Nikâh ve cenaze ormanı

İyi günde sevincin, kötü günde hüznün ifadesi olan çelenk yerine yapılan bağışlar, Adıyaman'da 368 futbol sahası büyüklüğünde bir hatıra ormanı yarattı

Cenaze ilanlarında ya da nikâh davetiyelerinde yer alan "Arzu edenler çelenk göndermek yerine TEMA Vakfı'na bağışta bulunabilir" ibaresine Türk halkı kayıtsız kalmadı. 1999-2008 yılları arasında içinde "çevre dostu" nikâh ve cenaze sahipleriyle onların "bağış" ricasını kırmayan doğaseverler sayesinde Adıyaman TEMA-Çelenk Hatıra Ormanı'na 294 bin 535 adet fidan dikildi.

Bağışların yüzde 70'i cenazelerden, yüzde 30'u nikâh ve açılışlardan sağlandı. Böylece bölgede erozyonun önüne geçildi, toprak korundu ve çölleşmeye mani olundu.

Prosedüre göre, bağışçının cenazeler için minimum iki fidan, nikâh ve açılışlar için ise minimum beş fidan bağışlaması gerekiyor. Bağışçıya daha sonra kargoyla, fidanın bulunduğu parsel numarasıyla "teşekkür belgesi" veya "vefat sertifikası" gönderiliyor.

İlk dikilen 8 yaşında

TEMA Orman Bölüm Başkanı Hayrullah Oğuz, sekiz yılda dikilen fidelerin bugün 8-10 yaşlarında oluduğunu belirterek, "Adıyaman Hatıra Ormanı'na 'çelenk hattı' bağışları üzerinden dikilen yaklaşık 295 bin fidanın türünün çoğunluğunu kızılçam oluşturuyor.

184 hektarlık alandaki bu hatıra ormanı standart bir futbol sahası üzerinden hesaplandığında 368 futbol sahası büyüklüğüne tekabül ediyor. Kızılçam ağacının yanı sıra sedir, servi, badem, harnup gibi ağaç türleri de dikili" diye konuştu.

Katılım için ne yapmalı?

TEMA çelenk görevlileri; İstanbul'da Levent, Fatih, Ataköy, Şişli, Teşvikiye, Selimiye, Galippaşa, Zincirlikuyu, Sinanpaşa, İlahiyat Fakültesi camileri ile Ankara'da Kocatepe, Hacıbayram, Karşıyaka camilerinde sürekli görev yapıyor. Diğer illerdeki açılış, nikâh ve cenazelerde çelenk bağışı için TEMA'nın 0 212 284 80 00 numaralı telefonu aranabiliyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2008 Pazartesi 16:48:55
Güncelleme :22 Eylül 2008 Pazartesi 16:59:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?