19
Nisan
2024
Cuma
ADIYAMAN

Ödenek bitti, kazılar durdu!

PERRE ANTİK KENT'TE KAZILAR DURDU

Kommagene Uygarlığı'nın beş büyük kentlerinden biri olan Perre Antik Kent'te yürütülen kazı çalışmaları ödenek yetersizliği nedeniyle sona erdi.

İki gün önce Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da ziyaret ederek bilgi aldığı kazı çalışmaları, Bakan Günay'ın Adıyaman'dan ayrılmasından bir gün sonra durduruldu. Kazı çalışmalarının İl Özel İdare bütçesinden ayrılan ödeneğin bitmesinden dolayı durdurulduğu belirtildi. 28 Eylül tarihinde törenle başlatılan kazı çalışmaları 17 gün sürebildi.

Perre Antik Kent'te kazı çalışmalarının işçiliğini yapan Örenli Mahallesi sakinleri kazıların 17 gün sürmesine isyan etti. Örenli Mahallesi'nde yıllardan beri kazı çalışmalarında işçi olarak çalışan mahalle sakinleri, kendilerine kazının durduğu haberinin verilmesiyle şok oldular.

İlk kez kazı çalışmalarının bu kadar kısa sürdüğünü belirten işçiler, kendilerinin mağdur duruma düştüğünü ifade ettiler. İşçiler, mahallede toplanarak mağduriyetlerinin giderilmesi için Mahalle Muhtarı Ömer Ekici ile istişare toplantısı yaptılar. Mahalle sakinleri, Muhtar Ömer Ekici ve belirleyeceği 4 kişilik ekiple Vali Ramazan Sodan'la görüşme kararı aldılar.

İşçiler, kazı çalışmalarının daha önceden 45 gün ile 3 ay arasında sürdüğünü belirterek, bu yılda bu beklenti içinde olduklarını söylediler. Kazıların bu yıl sadece 17 gün sürmesinden dolayı mağdur olduklarını belirten işçiler, "Kazı çalışmalarının bu kadar kısa süreceğini bilseydik, başka illere çalışmaya giderdik. Bu günden itibaren başka illere çalışmaya da gidemeyiz. Mağdur duruma düştük. İşçi olarak çalışan 110 mağdur duruma düştü. Biz şimdi ne yapacağız ?" ifadelerini kullandılar.

Muhtar Ömer Ekici, kazı çalışmalarında işçi olarak çalışan mahalle sakinlerinin mağduriyetlerinin giderilmesi ve kazı çalışmalarının devam etmesi için yetkililer ile görüşeceklerini belirterek, mahallelinin tüm umutlarını kazı çalışmalarına bağladığını dile getirdi.

Kazı başkanı olan Müze Müdürü Fehmi Eraslan ise, kazı çalışmalarının ödenek yetersizliği nedeniyle bu yıl için bitirildiğini kaydederek, "İl Özel İdare bütçesinden 100 bin TL kazı için ödenek ayrıldı. Bunun yanında SODES kapsamında 400 bin TL'lik proje hazırlandı. Kazılara başladığımız gün SODES projesinin kabul edilmediği açıklandı. Bizde 100 bin TL ile bu güne kadar kazı yaptık. Eğer SODES projemiz kabul edilse idi; kazı çalışmalarımız daha uzun sürecekti" dedi.

Üç galeride sürdürülen kazı çalışmalarında, 2 galerinin yarım kaldığı, 1 galerinin kısmen bittiği öğrenilirken, ortaya çıkartılan mabette ise, temizleme çalışmalarının yapılmadığı bildirildi.

PERRE ANTİK KENT'TE KAZILAR DURDU
PERRE ANTİK KENT'TE KAZILAR DURDU
İHA
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2009 Cuma 16:06:01
Güncelleme :16 Ekim 2009 Cuma 22:02:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?