1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Öğrencilerle tasarruf toplantısı

Adıyaman Göksu Edaş İl Müdürü Mehmet Yaşar, Enerjide Verimlilik (EN-VER) projesi ve enerji tasarrufu konusunda öğrencileri bilgilendirmeye devam ediyor.

Kent merkezinde bulunan okullarda başlayan bilgilendirme toplantıları Kahta ilçesinde devam etti. Kahta Gazi İlköğretim Okulu çok amaçlı toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Öğrencilere eneri tasarrufunu anlatan Göksu Edaş Müdürü Mehmet Yaşar, en iyi tasarrufun insanın kendi yaptığı tasarruf olduğunu söyledi. Yaşar, Enerji Verimliliği ile üretimde, yaşam standartlarında ve iş gücünde herhangi bir azalma yapmadan enerjiyi verimli kullanarak, israf etmeden aynı işi daha az enerji kullanarak yapabileceğini söyledi.

Teknolojinin artık yeryüzünde yaşam olgusuna yön verdiğini kaydeden Yaşar, ”Bu kavramı çevreleyen unsurların başında da enerji vardır. Çünkü gözlerimizi hayata enerji kullanarak açıyoruz ve yaşamımızın her aşamasını enerjiyle sürdürüyoruz. Bütün evrenin ısı, ışık, ve gaz sistemleri kuşatmasında olduğunu biliyoruz.

Hakimiyetin sembolü durumda olan bu kavramlar enerjinin ta kendisidir. Artık yaşam olgusunun ana damarı enerjidir. Onun için dünya devletleri refah seviyelerini korumak yada daha yüksek düzlere çıkarmak uğruna top yekun bir enerji savaşı vermektedirler. Ve hepimiz bu savaşın birer neferi durumundayız. Hiçbir tarafın savaşa kazanmak gibi bir şansı yok. Ancak, daha fazla enerjiye sahip olan kesinlikle daha lüks ve güzel yaşama hakkını da elde etmiş olacaktır. Yaşamımızı sürdürmek için bu kadar önemli olan enerjiden vazgeçemeyeceğimize göre; Enerjinin hangi zorluklarla üretildiğini ve hem ekonomik olarak hem de sağlığımız açısından baktığımızda getirdiği maliyetleri de bilmek zorundayız. Ne yazık ki kullandığımız enerji kaynaklarının çoğu; Güneş, rüzgâr, Jeotermal, Hidrojen enerjisi gibi yenilenebilir enerji değildir. Bu enerji çeşitleri üretim maliyetleri bakımından da çok yüksektir. Yeryüzünde rezervleri bulunan; kömür, petrol, doğalgaz, Hidroelektrik enerjisi gibi doğal enerji kaynakları ise sınırsız değildir. Kullanmakta olduğumuz enerjiye Bu perspektiften baktığımızda niçin enerjiyi verimli kullanmamız gerektiği herhalde açıkça anlaşılacaktır” dedi.

Proje kapsamında çok ciddi çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Yaşar, ”Son beş yıl içerisinde Adıyaman İl Müdürlüğü olarak özelikle elektrik enerjisinin verimli kullanılması konusunda çok ciddi çalışmalar yaptık. İl sınırları dahilinde cadde ve sokakların aydınlatılması TEDAŞ olarak bizim görevimiz ve elektrik enerjisi tüketiminin yaklaşık yüzde 25'ni aydınlatmada kullanmaktayız. Bu nedenle 2006 yılı son çeyreği ile 2007 yılı ikinci çeyreği döneminde il genelinde aydınlatma lambalarını daha az enerji harcayan ama daha geniş alanı aydınlatan tasarruflu lambalarla değiştirme çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu ve benzeri çalışmalar ile 2007 yılında ilimizde 27 milyon 516 bin 517 Kwh olan aydınlatma tüketimimiz 2008 sonunda 8 milyon 223 bin 436 Kwh düzeyine düşürülmüştür” diye konuştu.
En ucuz elektriğin tasarruf edilen olduğunu ifade eden Yaşar, Adıyaman'ın kaçak elektrik tüketiminde bölgenin en iyi olduğunu dile getirerek, ”Normal şartlar altında günlük 5 kilowatt elektrik tüketen bir aile kaçak kullanarak para ödemediği için tüketimini iki katına kadar çıkarabilmektedir. İl Müdürlüğümüz böyle bir israfın önüne geçmek için il genelinde başlattığımız özel uygulamalar ve ekiplerin sıkı denetimleri sayesinde kaçak kullanımını ciddi biçimde düşürmüştür” dedi.
Enerjiyi verimli kullanmanın püf noktalarını öğrencilere anlatan Göksu Edaş Müdürü Mehmet Yaşar, öğrencilere, şu uyarılarda bulundu:

”Aylık faturalarınızı toplayın. Elektrik ve gaz faturalarını ayırın ve en yüksek gider kısmını belirleyin ve tasarruf planınızı buna göre ayarlayın. Odadan ayrılırken lambaları kapatın. Aile bireylerinin odadan ayrılırken lambaları kapatmalarını hatırlatacak notlar konması faydalı olacaktır. Bina aydınlatması için sensorlu sistemleri tercih edin. Buzdolabının kapağını açık tutarak ne alacağınızı buzdolabının önünde düşünmeyin. Açmadan önce ne alacağınızı düşünün, daha sonra ihtiyacınız olanı alıp kapağını tekrar kapatın. Kullandığınız sıradan ampulleri, kompakt flauresanlar ile değiştirin. Ders çalışırken veya kitap okurken tüm ışıkları açmak yerine küçük bir lamba kullanın. Cihaz alırken 'enerji verimli ürünleri' tercih edin. Bu cihazlar çok daha az enerji ile çok daha fazla iş yapar. Yaz aylarında odanızın perdesini veya güneşliğini kapalı tutun, böylece odanız daha serin kalacaktır. Kış aylarında perdelerinizi kapalı tutun. Gündüzleri, güneş ışığını doğrudan alan perdeleri açık tutun. Radyatörlerin ısı akışına engel olacak şekilde uzun perdeler kullanmayın, radyatörleri mobilyaların arkasına saklamayın. Kış aylarında binalarınızın giriş-çıkış kapılarını açık bırakmayın. Gün ışığından mümkün olduğunca faydalanın. Odaları doğal aydınlık avantajını daha iyi kullanacak şekilde düzenleyin. Daha fazla ışığa ihtiyaç duyulan bölümlerde çok sayıda düşük güçlü lamba yerine daha yüksek güçlü tek bir lamba kullanın. Küvette uzun süren banyolar yapmak yerine kısa duşlar alın. Kullanılmayan odaları da düşük ısıda tutun. Soğumuş odaları tekrar ısıtmak, bu odaları sürekli olarak düşük bir ısıda tutmaktan daha fazla enerji harcamasına neden olur. Kazan, ısı pompası, klima gibi cihazlarınızın filtrelerini temizletin yada değiştirin.”
 

iha
Yayın Tarihi : 17 Mart 2009 Salı 19:02:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?