1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Öğretmenevleri Projesi

Türkiye’de 1980 yılından sonra açılmaya başlanan öğretmenevleri, büyük bir ihtiyaca cevap vermiştir. Öğretmenlerin dinlenme, konaklama, yemek, düğün gibi ihtiyaçlarını karşılaması açısından büyük bir boşluğu doldurmuştur.
Bugünkü şartlarda öğretmen; evinde, okul kütüphanesinde ve halk kütüphanelerinde çalışma imkanına sahiptir. Ancak iyi düşünüldüğü zaman, bu ortamların öğretmenin okuması ve araştırması için çok da verimli yerler olmadığı tespit edilecektir. Ayrıca öğretmenevlerinde, bulunduğu yerin eğitim tarihini ve hizmetlerini içeren birer müze bulunmayışı da noksanlıktır. Yine öğretmenevlerinin seminer, panel, konferans, anma gibi kültürel faaliyetlere mekan olacak şekilde planlanmayışları da bir eksikliktir.
ÇÖZÜM: ÖĞRETMENEVLERİNİN ÖĞRETMEN KÜLTÜR MERKEZLERİNE DÖNÜŞTÜRÜLMELERİ:
Bu projenin gerçekleşmesi, öğretmenevlerine aşağıda sıralanan üç ünitenin eklenmesiyle mümkün olacaktır:
1- Kütüphane
2- Eğitim Müzesi
3- Çok Amaçlı Konferans Salonu
Yukarıda sayılan ünitelere duyulan ihtiyaç şöyle izah edilebilir:
1- KÜTÜPHANE: Öğretmenlerin ihtiyaçlarına cevap vermek için yapılan öğretmenevlerinde, Eğitim Kütüphaneleri kurulması son derece önemlidir. Bugünkü uygulamada, genellikle gazete okumaya ve dinlenmeye müsait, oyun oynanmayan salonların bu ihtiyacı da göreceği düşünülmüştür. Oysa bu ihityacın tam olarak karşılanması için, öğretmenevlerinin birer katının kütüphane olarak tasarlanıp açılması gerekmektedir. Bu kütüphaneler, aynı zamanda birer eğitim ünitesi olarak düşünülmelidir.
Eğitim kütüphanelerinde öncelikle aşağıda sayılan kaynaklar bulunmalıdır:
MEB Yayınları
Kültür Bakanlığı Yayınları
Ders Kitapları
Kaynak Kitaplar
Ansiklopediler
Tebliğler Dergisi
Resmi Gazete
Bakanlık Genelgeleri
2- EĞİTİM MÜZESİ: Öğretmenevlerinin bünyesinde bulundukları il veya ilçenin adını alan birer Eğitim Müzesi bulunmalıdır. Bu müzelerde öncelikle şunlar yer alabilir:
* Yörenin eğitim tarihi ile ilgili belgeler.
* Yörede eğitime hizmet etmiş kişilerle ilgili resim ve belgeler.
* Cumhuriyet dönemindeki okullaşma ile ilgili resim ve belgeler.
* Vefat etmiş meşhur öğretmenlerin resimleri
* Bölgedeki okullarda yetişen yazar ve devlet adamlarının hatıraları ve resimleri.
3- ÇOK AMAÇLI KONFERANS SALONU: Öğretmenevlerinde imkanlar ölçüsünde birer konferans salonu da bulunmalıdır. Eğitimle ilgili toplantı, konferans, panel, piyes, sergi gibi faaliyetler bu salonlarda düzenlenmelidir.

SONUÇ: Bütün il ve ilçelerdeki öğretmenevlerinin isimleri “Öğretmen Kültür Merkezi” şeklinde değiştirilmelidir. Öğretmenevlerinin bugünkü fonksiyonlarının yanı sıra, birer kültür merkezi olma görevini de yerine getirmeleri, eğitimin ruhuna uygun bir gelişme olacaktır.

Ali BOZKURT
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2003 Çarşamba 00:00:14
Güncelleme :14 Ocak 2004 Çarşamba 11:54:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?