1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Orman köylüsüne kaliteli yaşam

2006 yılında pilot olarak 104 aileye verilen güneş enerjisi kredisi 2009 yılında 613 aileye verilirken, bu sayının yıl sonunda bin 613 aileye ulaşacağı açıklandı.

Çevre ve Orman İl Müdürü Harun Dindar, Merkez ilçe, Gölbaşı, Sincik, Gerger, Çelikhan, Kahta, Besni ilçelerine bağlı 36 orman köyünde uygulanan bu proje sayesinde toplumun en fakir kesimini oluşturan orman köylüsünün yaşam kalitesinin artırıldığını söyledi.

Dindar, konuşmasının şöyle sürdürdü:"Bu proje sayesinde her yıl ortalama olarak bir orman köylüsü ailenin 5 ton odunu su ısıtma amacı ile kullandığı göz önünde bulundurulursa ilimizde 8 bin 65 ton odun bulunduğu yerde hayatını devam ettirmekte ağaçtan ve ormandan beklenen faydayı sürdürebilmektedir. Odun kullanımından kaynaklanacak hava kirliliğinin önüne geçilmiş, havayı temizleyen ağaçlarımız hayatta kalmış olacaktır. Temiz enerji kullanımı yaygınlaştırılmış olacaktır. Ayrıca her ailenin 5 ton odun temini için 50 iş günü harcadığı vaktini geçimi için bahçesinde, tarlasında çalışarak harcayacak, geliri de artmış olacaktır.  Peşin ödemesiz üç eşit taksitte üç yıl geri ödemeli faizsiz kredilerimizden faydalanabilmek için orman köylüsü olmak ve köyde ikamet etmek şartı aranmaktadır. Çalışmalarımızda ağaçlandırma, orman emvali üretimi yapılan orman köyleri ile milli park köylerine öncelik tanınmaktadır. İlimizde 182 adet orman köyü bulunmakta olup, 40 a yakın köy için de orman köyü kapsamına alınmaya çalışılmaktadır. İl nüfusunun yaklaşık yüzde 12 si orman köylerimizde yaşamaktadır."

Dindar, projede orman-köy ilişkilerinin düzeltilmesi çerçevesinde ormana olan baskıyı azaltmak, orman köylüsünü bulunduğu yerde kalkındırmak, teknolojinin imkanlarından faydalandırarak, yenilenebilir, çevre dostu enerji çeşitleri ile tanıştırmak amaçlarının hedeflendiğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2009 Salı 21:16:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?