2
Mayıs
2024
Perşembe
ADIYAMAN

Perre'de ilk kraliyet mezarı bulundu

Kommagene Uygarlığı'nın beş büyük kentinden birisi olan Perre Antik Kent'te 8 yıldan beri devam eden kazılarda ilk kez kraliyet ailesine ait olduğu tahmin edilen mezar bulundu.

2000 yılından beri onlarca Hipoje tipi mezarların bulunduğu Perre Antik Kent'te ilk kez Tümülüs tipi kraliyet mezarlığı bulundu. Kommagene Kraliyeti'nden soylu bir aileye ait olduğu tahmin edilen mezar içersinde 5 lahit mezar, 10 sandık mezar olmak üzere 15 adet mezar ortaya çıktı. Ana kaya oyularak yapılan ve 100 metre kare kapalı alana sahip olan tümülüs mezarında sütunlar yer alıyor. Perre Antik kent Nekropol alanda 8 yıldan beri devam eden kazılara başkanlık eden Arkeolog Müze Müdürü Fehmi Eraslan, Perre Antik Kent'te ortaya çıkartılan bütün mezarların önemli olduğunu fakat tümülüs mezarın içlerinde en önemli olduğuna dikkat çekti.

Eraslan, "İncelemelerde Tümülüs tipi mezar bulundu. Daha önceki mezarlar Hipoje dediğimiz mezarlardı. Tümülüs mezarın tespitinden sonra açmayı düşündük ve kazısına başladık. Mezarın plan ve biçim yönünden Kommagene Kraliyet ailesine ait bir soylu veya aile bireylerine ait mezar olduğunu düşünüyoruz. Kazılarımız devam ediyor. Kazıdan çıkacak buluntular, yazıtlar veya kabartmalar incelendikten sonra kime ait olduğu netlik kazanacak" dedi.
Ana kayanın oyularak mezar oluşturulduğunu dile getiren Eraslan, "Kapalı alan 100 metre kareden fazla bir alan. Ana kaya oyularak yapılmış sütunlar var. Burada 5 tane lahit, 10 tane sandık tipi olmak üzere 15 tane mezar var. Bunlardan iki tanesi özenle yapılmış bir mezar. Özenle yapılan bu iki mezarın aile büyüklerine ait yada krallık yöneticisine ait olduğunu düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Perre Antik Kent'te ortaya çıkan Tümülüs mezarın, Nemrut Dağı'nı gördüğünü ve kutsal mekan olduğunu kaydeden Fehmi Eraslan, "Burası çok önemli bir mezar. Perre Antik Kentin nekrepolu sadece burada yerleşen veya kalan kişilerin gömüldüğü yer değil. Burası Nemrut Dağı'nı gördüğü için burası Kommagene Uygarlığı için kutsal bir yer. Kommagene topraklarında yaşayan üst düşey yöneticilerin gömüldüğü yer olması nedeniyle Perre Antik Kent önemli bir nekropoldur" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2008 Salı 16:58:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?