1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Petrol sondajı bölgesinde seracılık

Adıyaman Tarım Müdürlüğü tarafından yapılan yeni bir proje ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından petrol sondajı yapılan bölgelerde seracılık yapılabilecek.

TPAO tarafından yapılan sondajda petrolle birlikte çıkan sıcak sudan faydalanılarak seracılık yapılacak. Ön fizibilite çalışmaları yapılan projenin hayata geçirilmesiyle birlikte, tarım alanında önemli gelişmeler kaydedilecek. Adıyaman'da ekilebilir arazi miktarının yüzde 9'unun sulanabilir olması ve sulanabilir arazi miktarının az olması nedeniyle bu projenin hayata geçirilmesi hayati önem taşıyor.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Tarım Müdürlüğü, Özel İdare ve TPAO iş birliği ile gerçekleştirilmesi planlanan projenin hayata geçirilmesi için Antalya'dan gelen bir ekip incelemelerde bulundu. Ön fizibilite çalışması tamamlanan projenin uygulanabileceği rapor edildi.

Tarım Müdürü Erdal Özel, TPAO tarafından yapılan petrol sondajında petrolle birlikte sıcak suyun çıktığını ve bu suyun ısısından faydalanılacağını dile getirdi. Özel, "Projenin hayata geçirilmesine karar verilirse TPAO ile protokol yapılacak. TPAO'ya ait ayrıştırma tesislerinin bulunduğu yerin etrafındaki arazilerde seracılık yapılabilecek" dedi.

İlk etapta Adıyaman merkez ve Kahta bölgesindeki sahalarda projenin uygulanacağını belirten Özer, "Öncelikli olarak bizim çiftçilerimiz isterse bir dönümde 50 kişi bir araya gelerek birlik ve kooperatif oluşturup bu projeden faydalanmaları sağlanacak. Eğer bu olmaz ise kırsal kalkınma programından yüzde 50 hibe ile işadamlarını davet edeceğiz. Seracılık yapılacak arazi miktarı 100-120 dönüm arasındadır" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2009 Cumartesi 15:38:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?