1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Ramazan geleneği top atışı

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte 'Ramazan Gelenekleri' içerisinde yer alan top atışları bugün yapılmaya başladı. Top atışını yapan Ayhan Yılmaz, mesleği kayınbabasından devraldığını açıkladı.

Adıyaman'da Ramazan ayının arifesinde top sesleri yükselmeye başladı. 2 yıl önce mesleği, emekli olan kayınbabasından devraldığını belirten Ayhan Yılmaz, kendisinin de mesleği oğluna devredeceğini söyledi. Günde iki kez top ateşlemek için Adıyaman Kalesi'ne çıktığını belirten Yılmaz, mesleğinde ilginç anlar yaşadığını dile getirdi. 2 yıllık meslek hayatında 2 tane unutamadığı anısının olduğunu kaydeden Yılmaz, mesleği nedeniyle arkadaşları arasında bazen espri konusu olduğunu ifade etti.

Mesleğe nasıl başladığını ve başından geçen ilginç konuları anlatan Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kayınbabam 30 yıl bu işi yapıyordu. İki yıl önce emekli olunca mesleği ben devraldım. Belediye temizlik işlerinde çalıştığım için öğle saatine kadar temizlik işlerinde, öğleden sonra da iftar ve sahur topunu atmak için çalışıyorum. Ramazan ayı boyunca buradayım. Mesleğim gereği ilginç anlarım oldu. Bir defasında saatim 2 dakika ilerde olduğu için yanlışlıkla topu iki dakika önce attım. Ben de topu erken ateşlediğimi evde hanımımdan ve camide hocadan öğrendim. Bir defasında ise çakmağım yanmadığı için topun patlamasını izlemeye gelenlerden çakmak alarak gecikmeli ateşledim."

Ramazan topu atışlarını izlemeye gelen Nevzat Sönmez isimli vatandaş ise Ramazan topunun Ramazan ayında gerçekleştirilen geleneklerden biri olduğunu belirterek,"Tüm Müslüman aleminin Ramazan ayını kutluyorum. Top sesleriyle sahur açmanın tadı bir başka oluyor. Ramazan denildiğinde akla iftar, sahur ve Ramazan topu geliyor. Günden güne geleneklerimizden uzaklaşıyoruz. İnşallah sahip olduğumuz geleneklerimizi yitirmeyiz" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2009 Cuma 14:24:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?