1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Sacda ekmek pişirme geleneği

Adıyaman'da sacda hamur işi pişirme geleneği özellikle köy alanlarında devam ediyor.

Adıyaman'a özgü yapılan hamur işlerinin geleneği sürüyor. Anneden kızına geçen gelenekte aileleri için ekmek ve börek gibi hamur işleri pişiren kadınlar, burada aynı işi yapan arkadaşları ve komşularıyla sohbet ediyorlar.

Pişirme işleri için önceden belirlenen alanda belirli günlerde buluşan kadınlar, sacda pişen hamurun tadını çok sevdiklerinin ve bunun için haftada 2-3 kez hamur pişirdiklerini dile getirdiler. Yapılan hamur işlerini misafirlere ikram ettiklerini vurgulayan Zeynep Çalğan, özel gün ve etkinliklerde satışını da yapabildiklerini kaydetti.

Hamur pişirme işlerinin genelde sabahın erken saatlerinde yapıldığına dikkat çeken Çalğan, sabah sporuna gidenlerin muhakkak yanına uğradığını, tablama ve bazlama tattığını belirterek, "Kendimize yemek için yaptığımız börekleri, özel günlerde satmak için de hazırlayabiliyoruz. Hamuru yoğurduktan sonra 2-3 saat dinlenmeye bırakıyoruz. Bu iş zaman alıyor ama sonunda cefasına değiyor.

Biz bu işi annemizden öğrendik. Çocukluğumdan berri köyde yapıyoruz. Tadını çok seviyoruz. Her işin kendine göre bir zorluğu olduğu gibi püf noktaları da var. Bizde hamur işlerimize tat verebilmek için bu püf noktaları kullanıyoruz. Bu nedenle sabah sporuna gidenler sporu bırakıp sacın başında bekliyorlar" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2009 Perşembe 13:58:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?