1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Sahabe türbesi yeniden yapılıyor

Adıyaman'da bulunan sahabe Safvan Bin Muattal'ın türbesi yeniden düzenleniyor.

AK Parti Teşkilat Başkanlığı Bölge Koordinatörü Mahmut Göksu, Samsat Kaymakamı Ahmet Dilsiz, Adıyaman İl Genel Sekreteri Ahmet Kırılmaz, İl Müftüsü Mehmet Avcı, müteahhit firma yetkilisi, muhtarlar ve vatandaşlar, Safvan Bin Muattal'ın türbesini ziyaret ederek incelemelerde bulundu. 21. ve 22. Dönem Milletvekili AK Parti Teşkilat Başkanlığı Bölge Koordinatörü Mahmut Göksu, TOKİ tarafından çevre düzenlemesi yapılacak olan sahabe Safvan Bin Muattal Türbesi'nin Osmanlı mimarisinden esinlenerek yeniden yapılacağını kaydetti.

Göksu, 2008 yılında gerçekleştirilen ihale kapsamında peyzaj çalışmaları, şadırvan, kadın ve erkek lavaboları, kilitli parke taş döşenmesi yapılacağını, ihale kapsamında olmayan caminin yıkılan sıvaları ile badanası, çevre aydınlatması, cami ve türbenin halı döşenmesi işlemlerinin ise İl Özel İdaresi tarafından yapılacağını söyledi.

Göksu, "Safvan Bin Muattal bir sahabedir. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu da burayı ziyaret ederek, Türkiye sınırları içersinde olduğu kesin olan iki sahabe arasında yer aldığını bizlere ifade etti. Türkiye'de Eyüp El Ensari sahabesi İstanbul'da, Safvan Bin Muattal ise Adıyaman'dadır. Kaynaklara göre, Hz. Ömer zamanında Ermenilerle yapılan bir savaşta şehit düşmüş ve çocuğu ile birlikte buraya defnedilmiştir. Buraya bu güne kadar el atılmaması tarihi bir üzüntü vesilesidir. Bundan 6 yıl önce Samsat'ta görev yapan bir müftünün kaynaklarda böyle bir sahabenin olduğunu söylemesi üzerine burayı görmeye gittim. Safvan Bin Muattal, İslam tarihinde İfk Hadisesi denen bir olayda ismi geçip, daha sonra Kur'an-ı Kerim'in akladığı büyük bir sahabedir" dedi.

"Bu sahabenin kabrini ilimizin ve bölgemizin en büyük manevi zenginliklerinden birisi olarak görüyoruz" diyen Göksu, "Bölgemizin sosyoekonomik kalkınmasına, birlik ve beraberliğine katkı sağlayacağını düşündüğümüz bu manevi zenginliğimizi halkımızın ziyaretine açarak, Adıyaman'ın inanç turizminde önemli bir yeri olduğunu göstermeye gayret ediyoruz. Adıyaman'da çok sayıda yatır ve türbelerin olduğu, kültür turizmi açısından Nemrut Dağı ve Pere Antik Kenti kadar Menzil gerçeğini de düşündüğümüzde Adıyaman'ın turizm konusunda önemli bir potansiyel arz ettiği görülmektedir" diye konuştu.

Genelkurmay Başkanlığı kaynaklarına göre Çanakkale, Kore, Kıbrıs ve Güneydoğu'da şehit olmuş 196 Adıyamanlı şehit olduğunu kaydeden Göksu, bu şehitlerin isimlerinin yer alacağı bir şehitlik alanının yapılmasının da düşünüldüğünü söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 3 Mart 2009 Salı 12:09:47
Güncelleme :3 Mart 2009 Salı 12:14:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?