1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

SGK'daki yeni yasalar

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Kasım Tekin, vatandaşları yürürlüğe giren yasalarla ilgili bilgilendirirken, yapılması gerekenleri açıkladı.

Sigorta mükelleflerini SGK yasalarına karşı daha duyarlı ve dikkatli olmaya çağıran Tekin, "Bilindiği üzere hizmet akdi ile çalışan sigortalılarımız bunlarla ilgili işe girişi ve çıkış bildirgelerini bilgisayar ortamında sigortalılık kanalı ile bildirmekteydi. Ancak tek sigortalılarla ilgili bir sınırlama vardı. Bunlar elden veriyorlardı. Bu konuyla ilgili özel iş yerlerinde 01.10.2009 itibariyle, resmi işyerlerinde de 15.10.2009 itibariyle tek sigortalı da olsa E sigortalı üzerinden bilgisayar ortamından girişlerin ve çıkışların verilmesi gerekiyor. Aksi taktirde idari para cezası ile karşılaşabilirler. Bu konuda daha duyarlı ve dikkatli davranılmasını işverenlerden ve mali müşavirlerden bekliyoruz" dedi.

Emekli olduktan sonra işyeri açarak işletenlerin maaşlarında prim kesintisi yapıldığını belirten Tekin, işyeri açan kişinin 3 ay içerisinde başvuru yapması gerektiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Sosyal Güvenlik Destekleme Primi (SGDP) diye bir durum var. Bu konuyla ilgili mahalli basında da vatandaşların şikayetleri yer almıştı. Şimdi 4956 sayılı yasa 01.10.2009 tarihinde yürürlüğe girdi. Yasa gereği emekli olup, kendi adına esnaflık yapmaya devam edenlerin aylıklarından yüzde 10 SGDP kesilmesi gerekiyordu. Bu yasa sadece Bağ-Kur'luları ilgilendirirken 2004 itibariyle SSK ve emekli sandığı çalışanlarını da ilgilendirmeye başladı. Dolayısıyla yasa, emekli olanların bu bildirimlerini verme yükümlülüğünü şahıslara verdi.

Bu konuda kurumu suçlar mahiyetteki sızlanmalar, şikayetler çok geliyor. Bize mükellef olan bir kişiyi tespit edip bunun SGDP'sini keseceksin diye bir yükümlülük verilmediği için bu anlamda böyle online sistemde bir çalışma yoktu. Kişinin 3 ay içerisinde kuruma başvurarak ben bu işyerini açtım ve bu nedenle maaşımdan kesinti yapılmasını istiyorum demesi gerek.

Aylık düzenli ödeme yapan dosyalarımız var. Ben şunu açık yüreklilikle söylüyorum ki haberimiz yok diyenlerin birçoğunun bilgisi de vardı. Bunu defalarca söylemiştik. Gecikme faiziyle karşı karşıya kalacakları konusunda uyarılarda bulunmuştuk. Yapılabilecek bir şey yok. Yasal faiz çalışıyor bugünden sonra faizlerle ilgili bir yapılandırma olur mu olmaz mı bunu bekleyeceğiz. Olursa bundan faydalanabilecekler" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2009 Çarşamba 13:29:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?