6
Mayıs
2024
Pazertesi
ADIYAMAN

Sıcak hava yaşlıları etkiliyor

SICAK HAVA EN ÇOK ÇOCUK VE YAŞLILARI ETKİLİYOR

Yaz mevsimde yaşanan hava sıcaklıklarından en fazla çocuk ve yaşlıların etkilendiği bildirildi.

Sıcak hava ülke genelinde olduğu gibi Adıyaman'da da yaşamı olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Son yılların en sıcak aylarının yaşandığın Adıyaman'da, vatandaşlar sıcaktan korunmak için uzmanların yaptığı 10:00-16:00 saatleri arasında dışarı çıkmayın uyarısını dikkate alıyor.

Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut sıcaklığının da arttığını dile getiren uzmanlar, metabolizmanın bu duruma zamanla alıştığını belirtti.

Uzmanlar, "Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Özellikle yaşlılar, bebekler süreğen hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme ile vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı, kalp hastalığı, zihin ve sinir hastalığı, alkol ve

uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların kullanımı da terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir" diyerek, vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Yükselen vücut ısısının beyin ve diğer organlarda hasara yol açabileceğini söyleyen uzmanlar, risk grubunu şöyle sıraladı; küçük çocuklar, yaşlılar, hamileler, aşırı kilolular, hastalar ve açık havada çalışanlar. Bu durumda sıvı kaybının yaşanmaması için bol bol su tüketilmesini isteyen Sağlık İl Müdürü Mehmet Emin Taş, "Önümüzdeki hafta yılın en sıcak haftasını yaşayacağız. Hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye başladı. Özellikle güneş ışınlarının yoğun olduğu 10:00-16:00 saatleri

arasında mümkün oldukça vatandaşlarımızın dışarıya çıkmaması gerek. Bu uyarıya özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı bulunan vatandaşlar dikkat etmeli. Sıvı kaybının yüksek olduğu bu aylarda herkesin bol bol sıvı tüketmesi gerek. Günde en az 3-4 litre su içilmesi sağlık için önemli. Bu aylarda sulu gıdaları yenilmesi de sıvı tüketimi kadar önemli" dedi.

SICAK HAVA EN ÇOK ÇOCUK VE YAŞLILARI ETKİLİYOR
SICAK HAVA EN ÇOK ÇOCUK VE YAŞLILARI ETKİLİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2010 Cumartesi 15:00:00
Güncelleme :17 Temmuz 2010 Cumartesi 16:43:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?