1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Şiddet karşıtı panel

Kadınların Şiddet Karşısında Korunması ve Desteklenmesi Projesi kapsamında Adıyaman'ın Kahta İlçesinde Kahta Kaymakamlığı İnsan Hakları Kurulu tarafından "Töre ve Namus Cinayetleri" konulu panel düzenlendi.

Kahta Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Töre ve Namus Cinayetleri" paneli büyük ilgi gördü. Panele konuşmacı olarak katılan Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aytekin Sır, kadınların şiddet karşısında korunması ve desteklenmesi, kadına yönelik aile içi şiddetin önlenmesi ile töre ve namus cinayetleri konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Panele Kahta Kaymakamı Coşkun Açık, İl Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, İlçe Cumhuriyet Başsavcısı Musa Eriş, Jandarma Komutanı Üsteğmen Uğur Yıldırım, İlçe Emniyet Müdürü Bülent Erken, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Abdullah Akgül, daire müdürleri, mahalle muhtarları, öğretmen ve öğrencilerin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Kahta İlçe İnsan Hakları Kurulu Başkanı Kaymakam Coşkun Açık, kadına yönelik yapılan şiddetin bir çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de çözüm bekleyen en önemli toplumsal sorun olduğuna dikkat çekti.

Kaymakam Coşkun Açık, "Kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda ülkemizde özellikle son yıllarda çok önemli çalışmalar yürütülmektedir. Gerçekleştirilen yasal gelişmelerin ardından bu alanda kaydedilen en önemli gelişmelerden biri, öncelikle Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, töre ve namus cinayetleri ile kadına ve çocuklara yönelik şiddetin sebeplerine çözüm bulunması konularında çalışma yapılmasıdır. Zihniyet sorgulanmasında sağlanacak önemli adres çok geniş kitlelere ulaşabilmesi nedeniyle medya çok önemli bir role ve güce sahiptir" dedi.

Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aytekin Sır da, töre cinayetlerinin önlenmesi için önemli tedbirlerin alınması gerektiğini söyleyerek, "İnsan ve özellikle de kadın varlığına yönelik en ağır insan hakkı ihlallerini oluşturan töre ve namus cinayetleri toplumumuzda maalesef halen varlığını korumakta ve ciddi bir toplumsal yara olmaya devam etmektedir. Töre ve namus cinayet sebepleri arasında gösterilebilecek diğer nedenler ise kan davaları, kız-alıp vermeden kaynaklanan nedenler ve aile içi uyuşmazlıklardır. Bunların hepsinin kadının geleneksel toplumda kendilerine biçilen rollerle ilgili olduğu belirtilebilir. Töre ve namus cinayetinin hem faillerinin hem de mağdurlarının sayısı eğitim seviyesi düştükçe artıyor. Töre ve namus cinayetlerinde sadece kadınlar değil, erkekler de mağdur olabilmektedir. Hatta ölen erkeklerin sayısı kadınlara göre daha fazladır. Töre ve namus cinayetlerinin failleri büyük oranda erkekler olmakla birlikte kadınlar da bazen fail konumunda olabilmektedir" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 12 Mart 2009 Perşembe 19:06:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?