1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

'Su sıkıntısı 2009'da bitecek'

Basın mensupları ile bir araya gelen Başkan Büyükaslan, son bir ay içerisinde su sıkıntısının Adıyaman gündeminde olduğuna dikkat çekti.

Büyükaslan, suyun kente dönüşümlü olarak dağıtıldığını ve bu sorunların noktalanma aşamasına geldiğini kaydetti. Geçmiş yıllarda 5 içme su kaynağından saniyede 730 litre su geldiğini ve yaşanan sıkıntılardan dolayı şehir merkezine gelen suyun saniyede 200 litreye düştüğünü ifade eden Büyükaslan, şunları söyledi:
“15-20 yıldır su seviyesi çok düştü. Bu yıl yine uzun ve sıcak kurak yaz aylarının geçmesiyle beraber küresel ısınmanın da etkisiyle su kaynaklarımızda hızlı bir şekilde azalma meydana gelmiştir. Geçen yıl Karadağ mevkiinde 6 sondaj kuyusu vurduk. Buradan saniyede 140 litre su getireceğiz. Ama şu anda hızlı bir su çekilmesinden dolayı bu kuyularımıza herhangi bir zarar gelmemesi için sadece iki kuyumuzu çalıştırıyoruz. Bu iki kuyudan saniyede ortalama 50 litre su şehrimize vermekteyiz. Doğal olarak bu su şehir merkezine yetmemektedir. Esas çözüm Havşeri içme suyumuzun Adıyaman'a getirilmesidir. Seçildikten bugüne kadar peşine düştüğümüz ve nihai noktada 22 Ağustos Cuma günü DSİ'de Havşeri içme suyumuzu 40 milyon YTL muhammen bedelle ihaleye çıkartılmıştı. 14 firma katılmış olup 27 trilyon veren CEMSEN adlı firmada ihale kalmıştır. Görüşmeler yapıldıktan sonra Ekim ayında suyun getirilmesi için inşaatına başlanmış olacaktır. Bu suyumuz normalde 2011'in sonlarına doğru gelmesi gerekirken yöneticilerle yaptığımız görüşmeler neticesinde bu suyumuzun 2009'un sonuna doğru geleceğini ifade ettiler. Bu su en az 50 yıllık su ihtiyacımızı karşılamış olacak. Suyumuzu sahiplenelim. Araba, halı, ev temizliği ve oto yıkamacıların kuyu suyuyla iş yapmalarını rica ediyorum. Suyumuzun kıymetini bilmelerini ve israf etmemelerini istiyorum. Durup dururken bu suyu meydana getirmek mümkün değil. Mevcut olan kaynaklarımızı en iyi şekilde kullanmamız lazım. Bazı semtlerde görüyoruz, alt katlara su geliyor vatandaş bahçesini suluyor. Eğer o suyla bahçeni sularsan yukarı katlara su çıkmaz."

iha
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2008 Pazar 11:40:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?