1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Sulanan araziler 5 kat fazla ürün verdi

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan kuraklığın meydana getirdiği zararlar ürünlerin hasat edilmesiyle birlikte ortaya çıktı.

Yağışların olmaması nedeniyle kurak bir sezon geçiren Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ekinler hasat edildikçe, çiftçinin zararı belirginleşmeye başladı.

Adıyaman genelinde buğdayda yüzde 45-65, arpada yüzde 45-85, mercimekte yüzde 70-95 arasında ürün kaybı olduğu belirtilirken, çiftçinin 135 milyon YTL zarar ettiği belirtildi.

Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Yakup Taş, süneyle mücadele ekiplerinin yaptıkları hasar tespitinde, tahmin edilen miktarda ürün kaybı yaşandığını belirterek, "Çiftçilerimizin çoğunluğu hasatlarını yaptı ve ürün kaybı ortaya çıktı. Küresel ısınmadan dolayı bundan sonra her yıl bu tür kuraklık tehlikesi yaşayacağız. Çiftçinin uğradığı ürün kaybının telafi edilmesi lazım. Adıyaman'da 500 bin tona yakın arpa ve buğday beklentimiz vardı, fakat yapılan hasat sonrasında 220-225 bin ton civarında ürün elde ettik. Parasal olarak 135 milyon YTL Adıyaman çiftçisi kayba uğradı" dedi.

GAP Eylem Planı'nda bulunan Koçali Barajının ve Samsat Sulama İstasyonlarının Adıyaman için çok önemli olduğuna vurgu yapan Taş, "GAP Eylem Planında yer alan Koçali Barajı'nın biran önce bitirilmesi, Samsat Sulama Pompaj istasyonlarının hepsinin aktif hale getirilmesi gerekiyor. Sulanan arazide dönüm başına 570 kilo, sulanmayan arazilerde 125 kilo ürün elde ettik. Sulanan araziler sulanmayan arazilerin beş katından fazla ürün verdi. Mevcut su kaynaklarını iyi kullanmamız gerekiyor. Hükümetten beklentimiz kuraklıktan dolayı çiftçiye verilecek olan dönüm başına paranın biran evvel verilmesidir. Bu desteğin 20-30 YTL arasında olmasını bekliyoruz. Eğer deste bu fiyatlar arasında olmazsa çiftçi gelecek sezon için ekim yapması ve tarlaya girmesi mümkün değildir" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2008 Salı 11:18:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?