1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Süt kuzularına kıyılmasın!

ADIYAMAN KASAPLAR ODASI'NDAN 'KURBANLIK' AÇIKLAMASI

Adıyaman Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı Nuri Anaç, yaklaşan kurban bayramında yapılacak kurbanlık kesimlerinden endişelendiğini belirterek, "Süt kuzularına kıyılmasın" dedi.

Küçükbaş hayvan varlığının her geçen yıl azaldığını söyleyen Anaç, dişi damızlık koyunların kurban edilmesi ve süt kuzularının hesapsızca kesilmesi sonucunda piyasada kuzu kalmadığını ifade etti. Bu konuda vatandaşları duyarlı olmaya çağıran Anaç, üreme kabiliyeti olan hayvanların kesilmesinin hayvancılığa çok büyük zarar verdiğini dile getirerek, kontrolsüz erken kuzu kesiminin sakıncalarına değindi.

Özellikle Batı Anadolu ve Trakya'da damızlık olarak değerlendirilmeyecek kuzuların önemli bir kısmının bir buçuk aylıkken sütten kesilerek daha fazla besiye tabi tutulmadan kesime sevk edildiğini vurgulayan Anaç, "Bunun önemli nedenlerinden biri de koyunlardan daha fazla pazarlanabilecek sür elde edilme çabasıdır. Bu yetiştirme metodu ile kuzulardan beslenme değeri düşük olan, hafif karkaslar elde edilmektedir. Bu nedenle kuzuların toplam et üretim potansiyelleri yeterince değerlendirilememekte ve önemli

bir ekonomik kayıp oluşturmaktadır. Batı Anadolu ve Trakya, tarla ürünlerinin yetiştirilmesine çok müsait topraklara sahiptir. Koyun yetiştiricilerinin varlığı sürdürebilmeleri, bu ürünlerle rekabet edebilme gücüne bağlıdır. Bunun başarılabilmesi için koyunculuğun daha entansif bir yapıya kavuşturulması ve koyun başına daha fazla kızı eti elde etmeye yönlendirilmesi gerekmektedir. Yerli koyun ırklarının da sunulacak entansif koşullardaki verim performanslarının belirlenmesi büyük önem taşımaktadır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2009 Salı 16:04:03
Güncelleme :11 Kasım 2009 Çarşamba 10:08:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?