1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Tahıl kamyonları kuyruğu

Adıyaman'da, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) önünde uzun kuyruklar oluşturan ve trafiği tıkayan buğday ve arpa yüklü onlarca kamyon boş araziye çekildi.

Ekinlerin veriminin yüksek olması ve piyasada buğday ve arpanın çok olması nedeniyle fiyatların özel sektörde düşük olması, çiftçilerin TMO'ya akın etmesine neden oluyor. Adıyaman TMO günlük 500-600 ton tahıl alımı yaparken, çiftçiler alımların yavaş yapılmasından şikayetçi. TMO, bu yıl arpa baş fiyatını 375 kuruş, ekmeklik buğday fiyatını 475 kuruş olarak açıklarken, makarnalık buğday fiyatını ise 525 kuruş olarak açıklamıştı.

Bir haftadan beri buğday ve arpa alımına başlayan TMO, bir haftada 2 bin 900 ton ürün aldı. Geçen yıl hiç ürün almayan TMO'nun fiyatlarının özel sektörden yüksek olması nedeniyle çiftçilerin TMO'yu tercih etmesi, uzun kuyrukların oluşmasına neden oluyor. Tahıl yüklü kamyonların günlerce beklemesi hem kamyoncuları hem de çiftçileri mağdur ediyor. Çiftçiler, ürünlerin bulunduğu kamyonlara günlük 50 TL verdiklerini ve her gün bu parayı vermek zorunda kaldıklarını ifade ederek, alımların hızlandırılmasını istediler. Çiftçiler, ürünlerden elde edecekleri karın bu yolla gideceğini ve yetkililerin bu soruna çözüm bulmasını istediler.

Kamyoncular Kooperatifi Başkanı Şevket Çağlan, ürün indirmek için sırada 120 kamyonun beklediğini belirterek, "Üzerinde yük olan 120 kamyon sırada bekliyor. Günlük 25-30 kamyon ancak boşaltılabiliyor. Alımların tek eksper tarafından yapılması nedeniyle hem kamyoncular hem de çiftçiler mağdur. Hem kamyonlar burada bağlı kalıyor hem de çiftçi para ödüyor. TMO'nun önünde uzun kuyruklar oluşturan kamyonlar trafiği aksatmaması için boş araziye alındı" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2009 Pazartesi 18:20:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?