6
Mayıs
2024
Pazertesi
ADIYAMAN

Tarihi kale çöplüğe döndü

TARİHİ KALE ÇÖPLÜĞE DÖNDÜ

Turizme kazandırılmak istenen tarihi Adıyaman Kalesi, bakımsızlık nedeniyle çöp yuvasına döndü. Adıyamanlılar, çöp birikintilerinin çevrelediği tarihi kalenin, çirkin görüntüsünden biran önce kurtulmasını istiyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin turizm kentlerinden biri olan Adıyaman'da, tarihi eserler her geçen gün kirletilerek, değerini yitiriyor. Atıklarla çöp yuvası haline gelen Adıyaman'ın tarihi kalesi, tarihe verilen değeri gözler önüne seriyor. Kale projesi kapsamında yıkılan evler, şimdi çöp alanı olarak kullanılıyor. Tarihi kalesinin surlarını çevreleyen atıklar, Adıyaman'ın turizm kenti imajına gölge düşürüyor.

Tarihi Adıyaman Kalesi'ni gezmeye gelen vatandaşlar gördükleri karşısında şaşkına döndüklerini ifade ederken, görüntü kirliliğine son verilmesini istediler. Proje aşamasında olan tarihi kaleye azda olsa ziyaretçi geldiğini vurgulayan vatandaşlar, "Görülüyor ki 23 medeniyete ev sahipliği yapmış olan Adıyaman'ın tarihi kalesi, ilgisizlikten ve çevre kirliliğinden dolayı yok olma durumuna gelmiş. Harabe haline gelen kale çöplük yuvasına da döndü. Adıyaman'ın o doyumsuz kuşbakışı seyrini izlemeye gelirken bu

çöplükleri görmek zorunda mıyız? Tarihi kalede gerekli her şey yapılmalı. Kalenin eteklerinde pislikten geçilmiyor. Burası Adıyaman'ın mirasıdır herkes buraya gözü gibi bakmalı ve korumalıdır" diye konuştular.

Adıyaman halkının tarih eserlere karşı hassas olduğunu söyleyen vatandaşlar, tarihi mekanlarına temizliğine önem verilmesini istediler. Vatandaşlar, "Adıyaman'da tarihi özellik taşıyan kaç tane yerimiz kaldı ki buralar böyle harabe ve pislik içerisinde yüzüyor. Seneler öncesinde burayı madde bağımlısı çocuklar istila etmişti ve buralara korkumuzdan gelemiyorduk. Şimdiyse kirlilikten dolayı gelemiyoruz. Yetkililer buralara gerekli özeni göstermelidir" ifadelerine yer verdi.

Tarihi kaleyi gezmeye gelen Mustafa Erdoğan isimli vatandaş başka illerde ki kale veya tarihi mekanların gezilmesinde huzur bulunduğunu, o mekanların temiz ve kullanışlı olduğunu ifade ederek, Adıyaman Kalesinin de temizlenerek vatandaşların hizmetine sunulması gerektiğini ifade etti. Erdoğan, şöyle konuştu:

"Özellikle oruçta vatandaşlar zaman geçirecek, farklı, otantik yerleri gezmek isterler. Ramazan ayında eskiye özlem daha da artar. Başka illere gittiğimizde kale veya diğer tarihi yerler cıvıl cıvıl olduğunu, vatandaşların hoşça vakit geçirdiklerini görürsünüz. Özeleştiri yapacak olursak; Adıyaman sadece tarihi ile övünüp durur. O tarihi yerlere gereken önemi vermez, kültürel ve ekonomik faydalanmalar yoluna gitmez. Yetkililerimizin konuya duyarlı davranması bekliyoruz."

TARİHİ KALE ÇÖPLÜĞE DÖNDÜ
İHA
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2010 Çarşamba 11:34:01
Güncelleme :25 Ağustos 2010 Çarşamba 17:26:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?