7
Mayıs
2024
Salı
ADIYAMAN

Tarihi Tuz Hanı'nda ahilik kutlaması

ADIYAMAN'DA AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI

Ahilik Haftası Kutlamaları çerçevesinde Adıyaman'da tarihi Tuz Hanı'nda etkinlikler düzenlendi.

Adıyaman Valiliği önünde Atatürk Büstüne çelenk bırakılarak başlanılan etkinlikler tarihi Tuz Hanı'nda devam etti. Adıyaman Valisi Ramazan Sodan, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Mustafa Salman, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu, İl Genel Meclis Başkanı Necmi Baykan, kurum müdürleri ve esnaflar katıldı.

Programın açılış konuşmasını Ticaret ve Sanayi İl müdürü Sait Uluçay yaparak, Ahiliğin tarihinden bahsetti. Uluçay, birlik, beraberlik, hoşgörü, sevgi ve dayanışmaya çok ihtiyacımız olduğu bir dönemde Ahilik kültürünü iyi anlamak ve anlatmak zorunda olduklarını ifade etti.

Daha sonra kürsüye gelen Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Mustafa Salman, Ahilik Haftası kutlamalarının Adıyaman'da bu yıl 3.sünü düzenlediklerini belirterek, Ahilik kültür ve felsefesinin toplumsal yaşamın ortak paydası olan insanı esas aldığını söyledi.

Mustafa Salman konuşmasında, "İnsanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde, dürüstlük, güvenilirlik, iş meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkeleri esas alınmıştır. Bu insanı değerler toplum tarafından bir yaşam tarzı olarak kabul edilmiştir. Ahilik vizyonu diğer ülkelere örnek olmuştur" dedi.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu da, yükselme ve güçlü bir ekonomi için sanayinin yükselmesi gerektiğini ve esnaflar arasındaki dayanışmanın olması gerektiğine dikkat çekti.

"Ahilik kültürü insana saygı ve sevgiyi işleyen haksız rekabeti ortadan kaldıran sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı sağlayan, kaliteli üretimi benimseyen ve teşvik eden bir teşkilattır" diyen Belediye Başkanı Necip Büyükaslan ise, Türk milletinin zengin kültürüne işaret etti.

Büyükaslan, "Zengin bir kültüre sahip olan Türk milleti, bu değerlerini koruyarak, bozulmadan gelecek nesillere aktarabilmiş ender milletlerden birisi olmuştur. Bu geleneği çağımız şartlarına uygun hale getirerek yaşatmak bizlere düşen en önemli görevdir" şeklinde konuştu.

Vali Ramazan Sodan Ahiliğin, İslam inancının çalışma sistemine uygulanması olduğunu belirterek, "Ahilik kültüründe aldatma yoktur. Ahilik İslam dininin hassas sentezidir. Doğruluk ve dürüstlük üzerine yeşeren ağaç olan Ahilik kültürü, işini en iyi şekilde yapan ve yoksulları gözetendir" dedi.

Konuşmalar sonrasında Adıyaman Belediyesi Halkoyunları ekibi folklor gösterisi sundu. Daha sonra Adıyaman Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Ayten Akın tarafından hazırlanan 'Şed Kuşanma' gösterisi sunuldu.

Mesleki Eğitim Merkezi'nde ki mesleki kurslarda başarılı olan öğrencilere ve el sanatlarında uzun yıllar emek veren ayakkabıcı ustası esnafa altın hediye edildi. Yılın Ahisi olarak seçilen Tenekeci ustası Vakkas Boz'a Vali Ramazan sodan altın hediye etti.

Programın sonunda davetlilere pilav ikram edildi.

ADIYAMAN'DA AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI
ADIYAMAN'DA AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARI
İHA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2010 Pazartesi 13:51:04
Güncelleme :11 Ekim 2010 Pazartesi 14:15:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?