6
Mayıs
2024
Pazertesi
ADIYAMAN

Tarım işçileri kandırılıyor

Adıyaman'da son günlerde artan trafik kazalarıyla gündeme gelen tarım işçileriyle işverenler arasındaki bağlantıyı sağlayan elçilik (aracılık) görevini yapabilecek sadece bir kişinin bulunduğu ortaya çıktı.


Adıyaman'dan her yıl 40-50 arasında tarım işçisini başka kentlere çalışmaya götüren elçilerin, aslında elçilik yapma yetkisinin olmadığı ve elçilik yapmalarının suç olduğu bildirildi. 2006 yılında 22 kişinin elçilik görevi yapmaya yetkili olduğunu fakat yükümlülüklerini yerine getirmedikleri için 21 kişinin yetkilerinin iptal edildiği belirtildi.


Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) Adıyaman İl Müdürü Ramazan Tatar, İş-Kur dışında kimsenin aracılık yapamayacağını ve yapan kişilerin kanuni haklarının olmadığını kaydetti. Elçilik görevi yapacak kişilerin İş-Kur Müdürlüğü'nden aracılık belgesi alması gerektiğini dile getiren Tatar, "Adıyaman'da Mevsimlik İşçiler Derneği Başkanı Mehmet Gürbüz dışında hiç kimsenin elçilik belgesi bulunmuyor. Elçilik görevi yapan ve kendilerini elçi gibi tanıtan kişiler suç işliyor. 2006 yılında 22 elçiden 21 tanesinin belgeleri iptal edildi" dedi.


Tarım işlerinde ücretli iş ve iş bulma aracılığına izin verilmesi ve kaldırılması ve tarım işlerinde aracılık yapanların denetlenme yetkisinin İş-Kur'a ait olduğunu sözlerine ekleyen Tatar, "Tarım işletmelerinde mevsimlik işçilere istihdam ile tarım sektörü işverenlerine işçi sağlamanın yanı sıra kırsal alandan gelen tarım işçilerinin haklarını korumak ve bu işçilerin çalışma koşullarının kalitesini yükseltmek bizim görevimizdir. 4904 Sayılı Kanun gereği kurumumuzdan izin belgesi almadan veya geçerlilik süresi sona eren aracılar, belgesini yeniletmeden tarımda iş ve işçi bulma aracılığı yapamaz. Yapanlar hakkında bin 428 YTL idari para cezası uygulanır. Bunun yanında başka suçu oluşturan eylemler için yasal işlemler yapılır. Aracı belgesi alan elçiler çalışmaya götürdükleri işçilerden kesinlikle herhangi bir ücret alamazlar" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2007 Salı 14:42:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?